HomeOZBILJNA JEDINICA PSEĆEG IMENA
U uvodnoj riječi na početku dokaznog postupka obrane na suđenju za mostarske zločine, splitski odvjetnik Branko Šerić najavio da će dokazati da su optužbe protiv Vinka Martinovića Štele rezultat "medijskih manipulacija" i "podmetanja" bosanske tajne službe AID

"Ništa nije onako kako se čini da jeste,"- rekao je na početku svoje uvodne riječi, splitski odvjetnik Branko Šerić, branitelj Vinka Martinovića Štele, najavljujući da će obrana dokazati da su optužbe protiv njegovog klijenta rezultat "medijskih manipulacija" i da im ne treba vjerovati. "Vinko Martinović Štela nije bio posebna figura u proteklom ratu i nije imao nikakvih posebnih ovlasti," tvrdi Šerić.

"Obrana će dokazati da su viku oko njega stvorili, dobrim dijelom, i mediji, unatoč činjenici da se Martinović za sve vrijeme svoga sudjelovanja u ratu nije ni pomakao sa crte obrane na (mostarskom) Bulevaru." Šerić je na ovaj način nagovijestio da će osnovna linija njegovog dokaznog postupka biti usmjerena ka negiranju bilo kakve uloge optuženog Martinovića u sukobu u Mostaru.

Martinović je, tvrdi njegov branitelj, bio "običan čovjek, koji se doslovno sa ulice uključio u rat." Spletom okolnosti, navodi dalje Šerić, Štela je postao "zapovjednik grupe momaka" koji su ustali u obranu grada i koji su svoju grupu nazvali "Mrmak", prema istoimenom Štelinom psu. "Kakva je to ozbiljna jedinica psećeg imena?" zapitao je Šerić, pokušavajući podcrtati svoju tvrdnju da Martinović nije bio figura od posebnog značaja u Mostaru.

Prvi dio uvodne riječi Šteline obrane odnosio se na opće navode optužnice, u kojima tužiteljstvo tvrdi da je Republika Hrvatska bila aktivan sudionik sukoba Hrvata i Bošnjaka u BiH, te da je i materijalno i ljudstvom pomagala secesiju Hrvatske Zajednice Herceg-Bosna (HZ HB). "HZ HB i Hrvatska Republika Herceg Bosna zalagale su se za suverenost BiH i rješenje koje će odgovarati sva tri naroda," rekao je Šerić. Martinovićev odvjetnik je u svom izlaganju pokazao da će Martinovićeva obrana naličiti obrani Mladena Naletilića Tute, za kojeg optužba tvrdi da je, kao zapovjednik Kažnjeničke bojne, bio Štelin pretpostavljeni. I Šerić je, naime, kao i Tutin branitelj Krešimir Krsnik, za vrijeme svoje uvodne riječi dosta pažnje posvetio dvjema osnovnim tvrdnjama.

Obrana dvojice optuženih tvrdi da je sukob između HVO i ABiH izbio zbog "pojačane islamizacije ABiH i vlade u Sarajevu", kao i zbog toga što je bošnjačka vlast pokušala kompenzirati zemlju koju su okupirali Srbi - tako što će je oduzeti od Hrvata. Druga tvrdnja, koja je doduše zajednička najvećem broju branitelja u tribunalu uopće, jeste da su navodi optužbe protiv njegovog klijenta fabricirani od strane bosanske Agencije za informiranje i dokumentaciju (AID). "Tužiteljstvo staje uz muslimansku stranu u ovom sukobu i prihvaća neprovjerene svjedoke, sumnjive prošlosti i sadašnjosti, koji su pod utjecajem AID", tvrdi Šerić.

U drugom dijelu uvodne riječi ko-branitelj Branimir Par će odgovoriti na konkretne navode optužnice koja Martinovića, između ostalog tereti za nečovječno postupanje sa zarobljenicima i njihovo korištenje za prisilni rad i žive štitove za vrijeme sukoba u Mostaru, u ljeto 1993.

Dokazni postupak obrane Vinka Martinovića trajat će do kraja septembra, a najavljeno je saslušavanje tridesetak svjedoka.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 330

ZAPOVJEDNI LANAC: Da li su mudžahedini pripadali jednoj ili dvema vojskama?
INTERVJU SA OSUMNJIČENIM: Kako je Borovčanin razgovarao sa haškim istražiteljima
AVIO BOMBE: Nova teorija odbrane o ponašanju "krmača"
U DRUGOM POKUŠAJU: Vlastimir Đorđević se izjasnio da nije kriv