HomeŠTELA MARTINOVIĆ U ITALIJANSKOM ZATVORU
Vinko Martinović Štela prebačen u zatvor u Italiji na služenje ostatka kazne od 18 godina zatvora. Nepunih mesec dana ranije u Italiju je prebačen i Mladen Naletilić Tuta, koji je zajedno sa Štelom osuđen zbog zločina nad Bošnjacima u Mostaru 1993. i 1994. godine

Vinko Martinović - Štela u sudnici TribunalaVinko Martinović - Štela u sudnici Tribunala

Vinko Martinović Štela će ostatak osamnaestogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen nakon što je zajedno sa Mladenom Naletilićem Tutom proglašen krivim za zločine nad Bošnjacima u području Mostara 1993. i 1994. godine., odslužiti u zatvoru u Italiji. U Tribunalu je danas saopšteno da je Štela Martinović prošlog petka iz Pritvorske jedinice UN (PJUN) u Sheveningenu/Scheveningen prebačen u jedan italijanski zatvor.

Prvostepenu presudu iz marta 2003. godine, kojom su Martinović i Naletilić osuđeni na 18 odnosno 20 godina zatvora, je u maju 2006. godine potvrdilo Žalbeno veće Tribunala. Martinović, bivši zapovednik jedne od jedinica Kažnjeničke bojne kojom je komandovao Naletilić, proglašen je krivim za ubistvo, progone, mučenja i nanošenja teških patnji i povreda, protivpravni rad, protivpravno premeštanje civila i pljačku. Zločini su izvršeni u Mostaru, Širokom Brijegu, na Heliodromu i u selima Sovići i Doljani tokom 1993. i 1994. godine.

Martinović je uhapšen i prebačen u pritvor Tribunala u avgustu 1999. godine i vreme koje je od tada proveo u Pritvorskoj jedinici UN uračunato mu je u kaznu na koju je osuđen. Shodno tome Martinović će u avgustu ove godine odslužiti polovinu izrečene kazne. Prema nepisanom pravilu, osuđenici nakon dve trećine izdržane kazne mogu da računaju na prevremeno oslobođenje.

U pritvorskoj jedinici Tribunala na transfer u neku od 15 evropskih zemalja koje su svoje zatvorske kapacitete stavile na raspolaganje Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju čeka još trojica tribunalovih osuđenika.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 364

RATNICI NA VIKENDU: Slavlje i suze u izbegličkim logorima
OČEVIDAC ZLOČINA: Svjedočenje prvog hrvatskog insajdera
"MONTAŽA": Šešelj proglasio "krah" dokaznog postupka optužbe