HomeVINKO MARTINOVIĆ "ŠTELA" PUŠTEN IZ ITALIJANSKOG ZATVORA
Bivši zapovednik jedne od jedinica HVO odlukom predsednika Tribunala pušten na prevremenu slobodu nakon što je odslužio dve trećine 18-godišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog ratnih zločina nad civilima u Hercegovini

Vinko Martinović - Štela u sudnici TribunalaVinko Martinović - Štela u sudnici Tribunala

Predsednik Tribunala Teodor/Theodor Meron odobrio je zahtev da se haški osuđenik Vinko Martinović zvani "Štela" pusti na prevremenu slobodu iz italijanskog zatvora gde je služio 18-godišnju kaznu zatvora. Odluka predsednika doneta je još 16. decembra prošle godine i do sada je bila poverljiva.

Vinko Martinović je bivši zapovednik jedne od jedinica u sastavu Kažnjeničke bojne kojom je komandovao Mladen Naletilić zvani "Tuta". Njih dvojica su u martu 2003. godine prvostepeno osuđeni na 18 odnosno 20 godina zatvora, a presudu je u maju 2006. godine potvrdilo Žalbeno veće. Martinović je proglašen krivim za ubistvo, progone, mučenja i nanošenja teških patnji i povreda, protivpravni rad, protivpravno premeštanje civila i pljačku. Zločini su izvršeni u Mostaru, Širokom Brijegu, na Heliodromu i u selima Sovići i Doljani tokom 1993. i 1994. godine.

U odluci predsednika Tribunala se navodi da je Martinović osuđen za najteže ratne zločine, što je faktor koji "ne ide u prilog prevremenom puštanju na slobodu". Razmotreni su i "pokazatelji rehabilitacije" osuđenog tokom služenja kazne koji su, po predsedniku, delom doprineli da Martinović bude pušten na slobodu. On se u zatvoru uglavnom ponašao primereno osim što je u nekoliko navrata odbijao da izvrši obavezne zatvorske poslove poput čišćenja i služenja hrane, pravdajući se dermatološkim problemima i povredom ruke. U podnescima koje je uputio Tribunalu Martinović je naveo da "razume zašto je osuđen i da prihvata presudu" i obećao da će se u budućnosti uzdržati od počinjenja zločina. Naveo je, takođe, da je pred sudom više puta izrazio žaljenje zbog stradanja žrtava.

Ipak, ono što je, po svemu sudeći, presudno doprinelo odluci da se Martinović prevremeno pusti na slobodu je činjenica da je 9. avgusta prošle godine odslužio 12 godina zatvora, odnosno dve trećine ukupne kazne, što je period nakon kojeg je iz zatvora puštena većina dosadašnjih haških optuženika.

Podsetimo, Martinovićev saborac i kolega sa optuženičke klupe "Tuta" Naletilić svoje zatvorske dane provodi takođe u Italiji, a njegov zahtev iz marta 2009. godine za reviziju presude je odbijen.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 526

KARADŽIĆEVA VERZIJA: Muslimanski borci s povezom na očima
PREVENTIVNO ILI PO PLANU: Kako je preuzeta vlast u Doboju
(NE)VOLJNI SVJEDOK: Pećanac traži zaštitu od pravosuđa i medija