HomeTUTA NALETILIĆ U ITALIJANSKOM ZATVORU
Nakon osam godina u pritvoru Tribunala, Mladen Naletilić Tuta će u italijanskom zatvoru izdržavati ostatak kazne od 20 godina na koju je osuđen zbog zločina nad Bošnjacima u Mostaru 1993. i 1994. godine

Mladen Naletilić Tuta u sudnici TribunalaMladen Naletilić Tuta u sudnici Tribunala

Mladen Naletilić Tuta je iz Pritvorske jedinice UN (PJUN) u Sheveningenu/Scheveningen prebačen u zatvor u Italiji gde će služiti ostatak kazne od 20 godina zatvora koja mu je izrečena u Tribunalu zbog zločina nad Bošnjacima u području Mostara 1993. i 1994. godine.

Presudom iz marta 2003. godine Naletilić, bivši zapovednik Kažnjeničke bojne (KB) proglašen krivim zajedno sa Vinkom Maritinovićem Štelom komandantom anti-terorističke jedinice pod kontrolom KB. Tuta je proglašen krivim za više slučajeva mučenja, nanošenja teških patnji i povreda, protivpravni rad, razaranja koja nisu vojno opravdana, pljačku i protivpravno premeštanje bošnjačkih civila, dok je Štela uz protivpravni rad i premeštanje civila, proglašen krivim i za ubistvo. Zločini su izvršeni u Mostaru, Širokom Brijegu, na Heliodromu i u selima Sovići i Doljani. Tuta je osuđen na 20 a Štela na 18 godina zatvora i te kazne su im potvrđene žalbenom presudom u maju 2006.

Naletilića su uhapsile hrvatske vlasti u oktobru 1999. godine a u Tribunal je prebačen u martu 2000. godine. Budući da se u kaznu koja mu je izrečena uračunava i period koji je proveo u pritvoru, Tuti je preostalo da u italijanskom zatvoru provede još oko jedanaest godina, ili nešto manje ukoliko mu bude odobreno prevremeno puštanje na slobodu. Po nepisanom pravilu, osuđenici Haškog tribunala se puštaju na prevremenu slobodu nakon dve trećine izdržane kazne

Nakon odlaska Naletilića, još četvorica osuđenih u pritvorskoj jedinici Tribunala čekaju na transfer u neku od 15 evropskih zemalja koje su svoje zatvorske kapacitete stavile na raspolaganje Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 363

ODBRANA JADRANKA PRLIĆA: Podjelu Bosne je nudio Izetbegović, a ne Tuđman
DOZVOLA ZA UBIJANJE: Stanišić i Simatović izvan zakona a u službi Miloševića
PRITISCI I ŽALBE - Slučaj Ramuša Haradinaja nastavlja se na dva koloseka
ZAVRŠNE REČI - Okončano prvo "makedonsko suđenje" Haškog tribunala