HomeDA LI JE KOMANDANT IMAO ALTERNATIVU?
Martin Bel, ratni dopisnik BBC iz Bosne, svedok odbrane na suđenju generalu Tihomiru Blaškiću

Odbrana generala Tihomira Blaškića izvela je na klupu za svedoke Martina Bela (Bell), legendarnog ratnog dopisnika BBC iz Bosne, samo da bi pred sudom pročitao jednu izjavu optuženog, zabeleženu na konferenciji za štampu koja je 27. aprila 1993. održana u komandi HVO u Busovači.

Blaškić je tom prilikom, čitao je Bel iz svoje reporterske beležnice, rekao kako je "užasnut" onim što se 11 dana ranije dogodilo u selu Ahmići pored Viteza, i kako je to što se dogodilo bilo "organizovano, sistematski i planirano." Rekao je, dalje, kako "krivci moraju da budu identifikovani i privedeni pravdi", te kako će on u tom cilju formirati istražnu komisiju.

Zločin u Ahmićima, gde je 16. aprila 1993. ubijeno više od sto muslimanskih civila i gde su razorene i spaljene sve muslimanske kuće i džamije, je svakako najteži pojedinačni zločin iz optužnice protiv generala Blaškića. Njemu se, kao zapovedniku HVO u Operativnoj zoni Centralna Bosna, pripisuje komandna odgovornost za zločine koje su izvršile snage pod njegovom komandom, a on ih nije sprečio niti kaznio njihove počinioce. Teza odbrane je da, prvo, zločin u Ahmićima nisu izvršile snage pod Blaškićevom komandom te, drugo, da je on pokušao da utvrdi ko je za to odgovoran, kako bi znao koga da kazni. Tome je, upravo, i trebalo da posluži današnje svedočenje Martina Bela.

Tužilac Mark Harmon, međutim, ima drugačiju ideju zašto je Blaškić, tom prilikom, rekao to što je rekao. Kao prvo, primetio je kako je Belova reportaža iz Ahmića, emitovana 23. aprila 1993. na BBC i mnogim svetskim tv-mrežama, imala "globalni efekt." Svedok odbrane se sa tim složio. Dalje, ukazao je tužilac, izveštaje o zločinu u Ahmićima su tih dana međunarodnoj zajednici podneli Britanski bataljon u Vitezu i Monitorska misija EU. Bel se i sa tim složio. Zatim je tužilac podsetio da je otkriće o zločinu pojačalo međunarodni pritisak na Zagreb, što je Bel potvrdio navodeći da je bivši britanski premijer Margaret Tačer (Thatcher) zbog toga otkazala planiranu posetu Hrvatskoj. Nakon toga je tužilac izvadio dokument o sastanku političkog i vojnog vođstva tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosna, u kojem se citira upozorenje Mate Bobana da se "mora voditi računa o interesima Hrvatske", kao i njegove reči da su "zbog Viteza i Ahmića, evropski ministri umalo uveli sankcije Hrvatskoj." Bel je i to potvrdio.

"Završni udarac" u ovakvoj liniji ispitivanja svedoka odbrane nije, međutim, zadao tužilac, već sudija Šahabuden (Shahabuddeen) iz Gvajane. On je, naime, pitao Bela, kao "iskusnog ratnog dopisnika", da li vojni komandant - suočen sa takvim događajem kao što je zločin u Ahmićima i sa tako žestokim međunarodnim reakcijama - "ima bilo kakvu alternativu osim da osudi zločin." Bel se složio da nema: ni kao komandant, ni kao čovek.

Ipak, tužilac je predočio nekoliko dokumenata iz kojih se vidi da je Blaškić pokušavao da nađe "alternativna objašnjenja" za zločin u Ahmićima. Dva dana pre izjave na konferenciji za štampu o kojoj je svedočio Bel, Blaškić je u razgovoru sa komandantom Britanskog bataljona, pukovnikom Bobom Stjuartom (Stewart) optužio zapadne medije zbog "krajnje pristrasnog i jednostranog izveštavanja" o Ahmićima, tvrdeći kako su "novinari plaćeni da šire laži." Pošto mu je to pročitano, Bel je rekao da njegovi izveštaji nisu bili jednostrani, i da ga niko - osim, naravno, BBC - nije plaćao da tako izveštava. Dalje, nedelju dana nakon osude i najave istrage, Blaškić je u razgovoru sa britanskim pukovnikom Dankanom (Dunkan) izložio tri moguće verzije zločina u Ahmićima. Optužio je za njega: a) "srpske ekstremiste"; b) "muslimanske ekstremiste koji su se infiltrirali u HVO"; ili c) "Muslimane koji su se obukli u uniforme HVO." Za sve tri verzije Bel je rekao da su mu "neverovatne."

Poslednji svedoci odbrane će, po svemu sudeći, nastupiti sutra, a u sredu će na klupu za svedoke sesti sam optuženi, general Blaškić. Njegovo svedočenje bi, kako odbrana najavljuje, moglo potrajati nekih desetak dana.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm