HomeRADIO SAM NAJBOLJE, ALI NIJE BILO DOVOLJNO
Svedočenje generala Blaškića pred haškim Tribunalom

Pošto je gotovo 20 meseci presedao na optuženičkoj klupi haškog Tribunala, general Tihomir Blaškić se danas premestio na klupu za svedoke, kao 145 - ti svedok ovog maratonskog suđenja, započetog još 23. juna 1997. Od toga, tužilac je pozvao 102 a odbrana 43 svedoka. Prema pravilima Tribunala, optuženi ima punu slobodu da odluči hoće li, ili neće, svedočiti, a ako odluči da hoće - daje priliku i tužiocu i sudijama da ga i oni ispituju.

Svedočenje za koje se, kako je rekao, pripremao od novembra 1995, kada je saznao da je protiv njega podignuta optužnica zbog zločina nad muslimanskim civilima u Lašvanskoj dolini, general Blaškić je započeo izjavom da je "u ratnoj situaciji u Središnjoj Bosni radio najbolje što je mogao", te da "iskreno žali što to - najbolje što je mogao - nije bilo dovoljno." Nije rekao, ali se podrazumevalo, da nije bilo dovoljno da spreči zločine zbog kojih se, kao zapovednik snaga HVO u tom području, našao na optuženičkoj klupi, optužen za zločine protiv čovečnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenja ratnih zakona i običaja.

Vođen pitanjima svog branioca, zagrebačkog advokata Anta Nobila, Blaškić je najpre govorio o životnom putu rudarskog deteta iz Središnje Bosne, čija je jedina šansa za školovanje bila Vojna gimnazija "Bratstvo - jedinstvo" u Beogradu, a potom i tamošnja Vojna akademija. Upitan da sudijama objasni ime gimnazije koju je pohađao, Blaškić je - reklo bi se gotovo sa nostalgijom - odgovorio kako je "bratstvo-jedinstvo značilo jednakost u svakom pogledu, uvažavanje i punu slobodu svakog naroda, i njihovih kultura i veroispovesti." Opisao je kako je u vojnim internatima i samačkim hotelima uvek delio sobu sa dvojicom ili trojicom pripadnika drugih naroda, te kako to nije bilo slučajno, već se time "doprinosilo razumevanju naroda i afirmaciji principa jednakosti različitih narodnosti." Nešto kasnije, Blaškić je rekao kako je to počelo da se menja sredinom 80-tih, kada je u JNA postalo očigledno "protežiranje nekih nacija" i kada su komande postajale sve više "jednonacionalne", tj. srpske. To ga je, rekao je, učvrstilo u nameri da napusti JNA, što je i učinio - ali tek u avgustu 1991. - nakon rata u Sloveniji i na početku sukoba u Hrvatskoj. Tada je imao čin kapetana I klase.

Pošto je napustio JNA, Blaškić je sa porodicom otišao u Beč, gde je u kratkom roku uspeo da "stvori uslove za ugodan život." Rat u Hrvatskoj je u međuvremenu završen, ali je Blaškić video da se priprema novi, u Bosni. Bilo mu je jasno "da će doći do sukoba, ali nije mogao ni da zamisli da će to biti sukobi takvih razmera." Nakon nekoliko poziva iz Kriznog štaba u njegovom rodnom Kiseljaku, osećajući "moralnu obavezu da pomogne u pripremi odbrane od agresije koja je pretila", Blaškić je pristao da se privremeno vrati u Bosnu, na samo dva meseca.

Aprila 1992. Blaškić je došao u Kiseljak gde je, zajedno sa Bošnjakom Bakirom Alispahićem, imenovan za zapovednika svih vojnih formacija u opštini. Nadao se, kako je rekao, da će zateći "neku vojnu strukturu", ali ga je umesto toga dočekalo "mnoštvo naoružanih grupa na malom prostoru", koje su "paradirale u uniformama i sa oružjem po gradu", ili su "postavljale kontrolne punktove na putevima radi materijalne dobiti", i koje ga nisu prihvatale kao zapovednika. Blaškić je ipak, kako je rekao, "verovao da će vremenom zaslužiti njihovo poštovanje i poslušnost."

Svedočenje generala Blaškića nastavlja se sutra i samo direktno ispitivanje od strane odbrane će, kako nam je rekao branilac Nobilo, trajati između 10 i 14 dana. Nakon čega će optuženi odgovarati na pitanja tužioca i sudija.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm