HomeZAČARANI KRUG NASILJA U SREDNJOJ BOSNI
Suđenje generalu Tihomiru Blaškiću

Magla na amsterdamskom aerodromu onemogućila je dolazak jednog zanimljivog svedoka koji je danas trebalo da nastupi na suđenju generalu Tihomiru Blaškiću. Za danas je, naime, bilo predviđeno da se pred sudom - u ulozi svedoka odbrane - pojavi Martin Bel (Bell), poznati ratni dopisnik BBC iz Bosne. Zanimljivo je da se na istom suđenju - ali kao svedok druge strane: tužilaštva - već pojavio Belov kolega Ed Vulijami (Vulliamy), ratni dopisnik londonskog "Gardijana" (Guardian). Bio je to dodatni razlog zbog kojeg su izveštači iz haškog Tribunala sa posebnim interesovanjem očekivali današnje svedočenje: da bi, naime, uporedili viđenja i iskaze dvojice poznatih britanskih novinara o istim događajima: hrvatsko-muslimanskom sukobu u Srednjoj Bosni 1993. Na to će, međutim, morati da sačekaju do sredine februara kada će, u nastavku suđenja, Martin Bel biti među poslednjim svedocima odbrane generala Blaškića.

Nedolazak predviđenog svedoka Blaškićevi branioci su iskoristili da prezentiraju sudu svoj dokazni materijal o progonu Hrvata u Srednjoj Bosni 1993. Priloženi su dokumenti o proteranim Hrvatima i oštećenim ili uništenim hrvatskim kućama u opštinima Travnik, Novi Travnik i Vitez. Odbrana tvrdi da je u području Operativne zone Srednja Bosna, čiji je komandant bio optuženi Blaškić, spaljeno i uništeno tri puta više hrvatskih nego muslimanskih kuća, te da je iz tog područja proterano, ili izbeglo, oko 200.000 Hrvata i 50.000 Muslimana. Pored toga, pred sudom su prikazani video-snimci spaljenih hrvatskih kuća i oskrnavljenih katoličkih crkava u opštinama Kakanj, Vareš i Fojnica. Snimci, pored ostalog, prikazuju i pljačkanje hrvatskih kuća od strane muslimanskih civila ili vojnika u uniformama Armije BH.

Prezentiranjem takvih dokaza odbrana, kako ističe, ne želi da zločine jednih pravda istim ili sličnim zločinima drugih, već da pokaže kako je u Srednjoj Bosni, u uslovima "građanskog rata", delovao "začarani krug nasilja", osvete i odmazde, akcije i reakcije... koji optuženi Blaškić nije mogao da kontroliše, pa ne može ni da bude odgovoran za sve što se događalo na području pod njegovom komandom.

Suđenje generalu Blaškiću nastaviće se sredinom februara. Do tada, predsednik Tribunala treba da imenuje novog sudiju Pretresnog veća I, umesto egipatskog sudiju Fuada Rijada (Fouad Riad), koji će biti više meseci odsutan zbog nedavne operacije na srcu. Da bi se uključio u zaključnu fazu suđenja, novi sudija će, do nastavka, morati da pročita nekih 17.000 stranica zapisnika i pregleda više od 1.000 dokaznih predmeta koje do sada su priložili tužilaštvo i odbrana.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm