HomeTADIĆEVA OBRANA SE ŽALI NA NEKOOPERATIVNOST RS
Narednog tjedna rasprava o pritužbama sadašnjih Tadićevih engleskih branitelja na račun bivšeg branitelja Milana Vujina

Pravo Dušana Tadića na pravično suđenje bilo je ugroženo odbijanjem Republike Srpske da surađuje s haškim sudom, čime je ona ometala rad obrane - ustvrdio je danas Tadićev branitelj Vilijam Kleg/William Clegg na početku glavne rasprave o žalbama na presudu.

Tadić je u maju 1997. godine proglašen krivim po jedanaest od 31 točke optužnice i dva mjeseca kasnije mu je izrečena kazna od 20 godina zatvora zbog zločina koje je počinio u u području Prijedora i logorima Omarska i Keraterm.

Svoju žalbu na tu presudu obrana temelji na dvije osnove - postojanju "neravnoteže" između obrane i optužbe, zbog ometanja rada obrane u RS, te na tvrdnji da suci nisu ,izvan razumne sumnje, nepobitno utvrdili da je Tadić ubio dvojicu Bošnjaka.

Branitelj Clegg je danas obrazlagao tvrdnju o neravnoteži među stranama u postupku za koju on ne okrivljuje suce niti tužitelje, već "vanjsku stranu" - vlasti RS. Te su vlasti, po riječima branitelja, "učinile sve što su mogle da osujete napore obrane da pronađe i pred sud dovede svjedoke koji bi mogli pomoći utvrđivanju istine." Zbog skrivanja i zastrašivanja potencijalnih svjedoka, "veliki broj relevantnih dokaza nije bio identificiran", ustvrdio je Clegg. Obrana će sutra izložiti drugu osnovu svoje žalbe, a potom će optužba imati priliku da obrazloži svoje osnove za žalbu na odluku sudskog vijeća da odbaci 20 točaka optužnice.

Ovoga tjedna će se održati rasprava o žalbama, a za sljedeći je predviđena rasprava o pritužbama sadašnjih Tadićevih branitelja (Clegg i Džon Livingston/John Livingston) na račun bivšeg branitelja Milana Vujina kojega sadašnja obrana tereti da je radio protiv interesa optuženog. Žalbeno vijeće je u januaru odbilo prijedlog Clegga i Livingstona da djelovanje Vujina postane treća osnova žalbe obrane, no odlučilo je da o pitanju ponašanja Vujina raspravi u kontekstu njegovog mogućeg nepoštivanja suda.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm