HomeJUGOSLAVIJA OSPORAVA ARGUMENTE NATO
Nastavak rasprave pred Međunarodnim sudom u Hagu

SR Jugoslavija je danas ustvrdila da deset država NATO, protiv kojih je podnijela prijavu Međunarodnom sudu u Hagu nisu - u svojim obrazloženjima pred tim pravosudnim tijelom – dokazale legalnost svoje upotrebe sile na području SRJ.

Trodnevna rasprava pred najvišim pravnim tijelom UN počela je u ponedjeljak, jugoslavenskim zahtjevom da Sud naloži obustavljanje operacije NATO u SRJ. Jugoslavija je u obrazloženju svog zahtjeva navela da je deset zemalja-članica NATO, među ostalim, prekršilo obavezu da ne upotrebljava silu protiv drugih država; da ne intervenira u unutarnja pitanja drugih država; te da bombardiranjem SRJ namjeravaju "potpuno uništiti jugoslavensku naciju." Prozvane zemlje, pak, osporavaju pravo Jugoslavije da se uopće obraća Međunarodnom sudu u Hagu jer nije članica UN.

Pravni zastupnici Beograda su, međutim, danas odgovorili da - iako je SR Jugoslaviji onemogućeno da sudjeluje u radu Generalne skupštine UN i njezinim tijelima - ona ostaje članica UN i obavezuju je međunarodni ugovori koje je potpisala SFRJ. SRJ također naglašava da je svojom izjavom od 25. aprila ove godine potvrdila svoju "iskrenu, stvarnu i jasnu" namjeru da prihvati jurisdikciju Međunarodnog suda.

Dok zapadne zemlje drže da je optužba o genocidnim namjerama NATO krajnje cinična i ironična, posebno dok Beograd provodi masovno etičko čišćenje kosovskih Albanaca, SRJ ostaje pri tvrdnji da se genocid provodi nad Jugoslavijom .

Predstavnici SRJ danas su ponovili tvrdnju da intenzivno bombardiranje SRJ predstavlja povredu Člana 2 Konvencije o genocidu, navodeći da se, opsežna i po stanovništvo opasna bombardiranja, vrše na teritoriju cijele zemlje - dakle nad cijelom nacijom.

Odgovarajući na argumente druge strane, pravni zastupnici Jugoslavije su danas istakli da te zemlje-članice NATO nisu iznijele legalno opravdanje za unilateralnu vojnu akciju protiv SRJ. Jugoslavija, naime, odbija tvrdnje da intervencija može biti opravdana humanitarnim razlozima i dodaje da bi to dalo legitimitet upotrebi sile i ubijanju civila. SRJ također optužuje NATO da želi potaknuti političku pobunu, te kazniti SRJ zbog neprihvaćanja zapadnih zahtjeva, a to - po riječima njezinih zastupnika - "nije paradigma humanitarne intervencije."

Dok su neke od zemalja NATO ustvrdile da se odgovornost za djelovanja zapovjedne strukture NATO ne može prenositi na zemlje članice te organizacije, SRJ smatra da su zemlje odgovorne i individualno. Pred Međunarodnim sudom u Hagu mogu se, naime, pokrenuti postupci protiv država, ali ne i međunarodnih organizacija, kao što je NATO.

Danas poslijepodne će prozvane zemlje članice NATO imati priliku da se izjasne o odgovorima SRJ i time će saslušanje o jugoslavenskim optužbama protiv NATO pred Međunarodnim sudom biti okončano. Tužba SRJ se odnosi na SAD, Britaniju, Holandiju, Kanadu, Belgiju, Njemačku, Francusku, Italiju, Španjolsku i Portugal.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm