HomeJUGOSLAVIJA ŽALI ZBOG ODLUKE, ZEMLJE NATO ZADOVOLJNE
"Ipak, sud uputio snažnu poruku zemljama NATO", kaže pravni zastupnik SRJ

Nakon što je Međunarodni sud danas odbacio zahtjev SRJ za uvođenje privremenih mjera kojima bi se naložila obustava zračnih udara NATO - pravni zastupnik SRJ Rodoljub Etinski je izrazio svoje "žaljenje" što Sud nije poduzeo nešto da, kakao je kazao, "spasi živote ljudi" koji svakodnevno stradaju u napadima NATO.

Etinski je ocijenio da legalne formalnosti - kao što je pitanje jurisdikcije suda - ne mogu biti opravdanje da se odbaci jugoslavenski zahtjev. Vlada SRJ "će razmotriti" da li će nastaviti ovaj slučaj pred Međunarodnim sudom, rekao je Etinski: "Ako naši zahtjevi budu zadovoljeni na drugi način - odnosno diplomatskih sredstvima - nećemo nastaviti ovaj slučaj, a ako ne budu, vjerojatno ćemo odlučiti da nastavimo.".

On je ocijenio da je Sud, koji je u svojoj odluci napomenuo kako je duboko zabrinut upotrebom sile u SRJ - time ipak uputio snažnu poruku zemljama NATO.

Reakcije prozvanih zemalja na odluku Suda bile su mahom pozitivne. Pravni zastupnik Portugala Jose Martines/Hose Martineš je odluku ocijenio dobrom te je dodao kako je zasad teško reći što se može očekivati od slijedeće faze postupka. "Imamo situaciju u kojoj su slučajevi dviju zemalja uklonjeni iz procedure i zasad nije jasno kako će postupak dalje teći."

Zastupnik Nizozemske, profesor Lammers je izrazio zadovoljstvo što je Sud uzeo u obzir argumente njegove zemlje da sud nema jurisdikcije nad zahtjevom za privremenim mjerama. "Bio bih iznenađen ako Jugoslavija nastavi s postupkom jer joj je cilj bilo hitno zaustaviti bombardiranje, dok bi, s druge strane, rasprava o suštinskim pitanjima iz jugoslavenske tužbe sada mogla trajati godinama", ocijenio je on.

"Sud je uvažio važne elemente argumenata koje je predstavila Francuska", kazao je direktor za pravne poslove francuskog Ministarstva vanjskih poslova Roni Abraham/Abraam dodajući da bi se "slučaj formalno trebao nastaviti, no da današnji zaključci suda dopuštaju da se već predvidi kako tužba Jugoslavije neće uspjeti, jer je sud ustanovio da na prvi pogled nema kompetencije da ga razmatra".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm