HomeSVEDOČENJE SAUČESNIKA MASAKRA U SUVOJ RECI
Svedočenje srpskog policajca o masakru u Suvoj Reci na Kosovu 26. marta 1999. godine kada su ubijeno najmanje 47 članova porodice Beriša. Ubistvo su, tvrdi, počinile njegove kolege iz SUP Suva Reka koji su žrtve zatvorili u piceriju, ubacili bombu i onda pucali na preživele "dok se nije čuo ni jedan krik"

Vlastimir Đorđević u sudnici TribunalaVlastimir Đorđević u sudnici Tribunala

Prema optužnici protiv Vlastimira Đorđevića, bivšeg načelnika Resora javne bezbednosti MUP Srbije, u kosovskoj opštini Suva Reka je 26. marta 1999. godine ubijeno najmanje 47 članova porodice Beriša/Berisha. Rezervni policajac lokalnog SUP koji je dao iskaz uz mere zaštite lika i glasa, pod pseudonimom K83, je bio saučesnik tog ubistva.

Svedok je rekao da je akcija počela u jutarnjim časovima, nakon što su u selo pristigla dva vojna kamiona sa policajcima poslatim kao ispomoć lokalnim snagama policije. Predvodio ih je Radoslav Mitrović Čeger, tada komandant Niškog odreda Posebnih jedinica policije (PJP) koji je svedoku i trojici njegovih kolega - Miroslav Petkoviću, Slađanu Čukariću i Radovanu Tanoviću - naložio da se pridruže specijalcima.

Nakon što su muškarci odvojeni od žena i dece, Čukarić i Tanović su, tvrdi svedok, postrojili i ubili četvoricu nenaoružanih ljudi a sam Čukarić je ubio dvoje starijih koji su ranjeni ležali na ulici. Zadatak svedoka je, tvrdi, bio da prati grupu od četrdesetak preostalih članova porodice Beriša kojima je naređeno da odu u obližnju piceriju.

Svedok tvrdi da se "sve brzo odvijalo". On je, kaže, "bio uplašen i nije se mogao smiriti" pa mu je kolega Čukarić savetovao da "uzme alkohol, da se opusti". Na suđenju bivšim političkim vojnim i policijskim zvaničnicima Srbije, na kojem je dao iskaz 2006. godine, svedok je rekao da su njih četvorica popili "dve boce vinjaka i votke". Tanović je, potom, kundakom puške razbio izlog picerije i ubacio bombu nakon čega se začula "kuknjava, krici i plač" a Čukarić je počeo da "puca rafalima kroz izlog dok se nije čuo ni jedan krik".

Leševi žrtava su, nakon toga, ubačeni u vojne kamione koji su odvezeni u pravcu Prizrena. Posmrtni ostaci članova porodice Beriša su pronađeni na dve lokacije – na policijskom strelištu u opštini Prizren i u masovnoj grobnici na poligonu SAJ u Batajnici, nadomak Beograda. General Đorđević se, između ostalog, tereti da je bio glavni organizator uklanjanja tragova kosovskih zločina prebacivanjem tela ubijenih Albanaca u Srbiju.

Pre policajca iz Suve reke, okončan je iskaz kosovskog političara i izdavača Veton Suroi/Surroi kojem je branilac generala Đorđevića, u unakrsnom ispitivanju, predočio poznatu srpsku verziju uzroka, razvoja i posledica krize i sukoba na Kosovu, ali se svedok nije sa tim složio.

Suđenje generalu Đorđeviću biće nastavljeno u ponedeljak, unakrsnim ispitivanjem insajdera srpskog MUP, saučesnika u masakru u Suvoj Reci.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 396

MARTIN BEL U SARAJEVU: Gore od Vijetnama i Avganistana
SASEČENO PORODIČNO STABLO: Ko je uništio sećanje Širete Beriša
BESKRAJNA PRIČA: Protest optuženih zbog dužine suđenja
VERZIJA ODBRANE: Zašto je Pandurević propustio srebreničku kolonu