HomeSVJEDOČENJA O JELISIĆEVIM ZLOČINIMA
Nastavak suđenja pred Haškim tribunalom

Bivši zarobljenici u logoru Luka u Brčkom, koje haški tužitelj izvodi kao svjedoke na suđenju Goranu Jelisiću, dosljedno potvrđuju način na koji je Jelisić ubijao - izvodio je zatočenike iz zgrada ili hangara kompleksa Luka, nakon čega bi oni koji su ostali unutra čuli pucnje iz škorpiona s prigušivačem, a potom bi se Jelisić sam vraćao unutra.

Na primjer , u noći između 8. i 9. maja 1992. godine "Jelisić i drugi stražari su oko pola sata iz hangara izvodili grupe od četvoro zatočenika od kojih se niko nije vraćao", kazao je svjedok G. Oko ponoći, nastavio je svjedok, Jelisić je ušao u hangar te je najavio da više neće ubijati ako mu zatočenici tri puta bez greške otpjevaju "Ko to kaže, ko to laže, Srbija je mala." Svi su zatočenici pjevali, a Jelisić je ''oduševljeno dirigirao" te zvao druge stražare da čuju "kako balije pjevaju." Tada je i ispunio obećanje i te noći više nije ubijao. Isti je svjedok 8. maja vidio Jelisića kako iz upravne zgrade izvodi zatvorenike, odvodi ih iza ugla, nakon čega bi se začuo pucanj. Trećeg zatvorenika Jelisić nije imao strpljenja voditi iza ugla te ga je ubio metkom u potiljak pred očima svjedoka i drugih zatočenih.

Drugi svjedok, također zaštićenog identiteta, optužio je Jelisića za ubojstva 15 do 20 ljudi u vrijeme dok je svjedok bio zatvoren u logoru. "Nosio sam njihove leševe koji su potom odveženi u hladnjači Bimexa",6 svjedočio je on. Hladnjača bi dolazila u Luku jednom dnevno, dodao je svjedok D.

Budući da je Jelisić priznao da je ubijao, ali nije priznao optužbu da je time činio genocid na brčanskim Bošnjacima, tužitelj nema toliko potrebe da dokaže ubojstva koliko mora dokazati njihov "genocidni" obim i namjeru. Stoga tužitelji sucima predočavaju ne samo djela već i izjave Gorana Jelisića koje trebaju potvrditi njegove namjere. Prema iskazu svjedoka G, Jelisić je zarobljenim Bošnjacima u brčanskoj kasarni rekao da ih "70 posto treba pobiti a 30 posto prebiti".

"Ja sam Goran Jelisić zvani Adolf", predstavio se optuženi jednoj grupi zatočenika u Luci. Svjedok koji je to ispričao dodao je kako je Jelisić potom izjavio da "treba pobiti što više balija".

Jelisićev branitelj Micheal Greaves/Majkl Grivz ne poriče da je optuženi ubijao, ali ipak dovodi u pitanje vjerodostojnost optužbi onih svjedoka koji nisu izravno vidjeli činove ubojstva. U nastojanju da opovrgne optužbu da je nad bošnjačkim narodom provođen genocid, Greaves ističe kako su žene i djeca oslobađani, a da je i određeni broj bošnjačkih muškaraca dobio propusnice za izlazak iz Luke. Obrana također nastoji dokazati da je ubijanje bilo ograničeno odnosno da su ubojstva često bila rezultat borbi, ili da su ubijani oni Bošnjaci koji su sami imali oružje.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm