HomePROCES "SPRSKOM ADOLFU"
Bivši zarobljenik u brčanskom logoru Luka svjedočio o nasilnom protjerivanju, zatvaranju i ubijanju Bošnjaka, te Jelisićevoj prijetnji da će samo 5 do 10 odsto zarobljenih živi izaći iz Luke

"Ja sam srpski Adolf i dobro ćete me upoznati" , tim se riječima, prema kazivanju svjedoka, Goran Jelisić predstavio zarobljenicima u logoru Luka u maju 1992. godine. Jelisić je nakon toga navodno izjavio kako će samo pet ili deset posto zarobljenih "imati sreće da živi izađu."

Svjedok F bio je jedan od Bošnjaka koji su izašli iz Luke u Brčkom zahvaljujući jamstvima koje bi za njih davali brčanski Srbi. U hangare poduzeća Luka srpski su vojnici 3. maja 1992. godine odveli najmanje 600 do 700 brčanskih ne-Srba. Pred Haškim tribunalom, koji Jelisića tereti za genocid nad Bošnjacima, ovaj je bivši zatočenik svjedočio kako je u nekoliko navrata vidio Jelisića kako ubija zatočenike, a u više drugih slučajeva je samo čuo pucnje u vrijeme kad se Jelisić kretao oko hangara gdje su držani zarobljenici.

"Kad se prvi put pojavio pred nama, nosio je svijetlo-plavu policijsku uniformu, automatski pištolj i batinu, a oči su mu neprirodno sjale. U njima je bilo nešto okrutno što nas je tjeralo da izbjegavamo njegov pogled", ispričao je svjedok. Jelisić je pred Tribunalom priznao ubojstva, ali je odbio optužbu da je to činio s genocidnim namjerama. U svrhu dokazivanja genocida, tužitelj se usredotočuje na dokaze o masovnom zatočavanju i ubijanju brčanskih Bošnjaka. Samo u jednom danu, kazao je svjedok F, u Brčkom je "nasilno evakuirano između tisuću i dvije tisuće ljudi", od kojih su žene, djeca i starci protjerani, a vojno sposobni muškarci zatvoreni u Luku gdje su iz hangara slušali krikove i gledali kako se odvode ljudi koji su potom ubijani.

Jelisićeva obrana, u nastojanju da opovrgne Jelisićevo sudjelovanje u sprovođenju genocida, ukazuje da Bošnjaci nisu ubijani nasumice, već da su srpski vojnici bili zainteresirani za članove SDA, osobe s kriminalnim dosjeima ili one Bošnjake koji su bili vojno angažirani. Svjedok F, međutim, ostaje pri tvrdnji da su to bile samo izlike: "Tražili su samo povod" za ubijanje, ustvrdio je on.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm