HomeNASTAVAK SUĐENJA GORANU JELISIĆU OPTUŽENOM ZA GENOCID
Jelisić je priznao 12 ubojstava navedenih u haškoj optužnici, ali je odbio optužbu da je time počinio genocid

Goran Jelisić u sudnici TribunalaGoran Jelisić u sudnici Tribunala

Nakon pauze od devet mjeseci danas je nastavljeno suđenje Goranu Jelisiću, optuženom za genocid nad Bošnjacima u Brčkom, a obrana je odmah zatražila da se suđenje odgodi kako bi dobila vremena za dodatne istrage.

Suci Haškog tribunala su taj zahtjev odbili, napominjući da je trebao biti uložen ranije, te su pozvali tužitelja da započne izvođenje svjedoka. Prvi je svjedok u nastavku suđenja Jelisiću danas poslije podne započeo svoj iskaz uz mjere zaštite identiteta. Nakon što su tri dana suđenja početkom decembra 1998. izveli tek nekoliko svjedoka, u dolazeća tri tjedna suđenja tužitelj bi ih trebao izvesti dvadesetak.

Jelisić je u oktobru prošle godine priznao 12 ubojstava navedenih u haškoj optužnici, ali je odbio optužbu da je time počinio i najteži zločin kojim ga tereti haški tužitelj, odnosno genocid.

U optužnici se navodi da je Jelisić je u maju 1992. godine sistematski ubijao muslimanske zatočenike u Brčkom, naročito u logoru Luka, s namjerom da uništi veći ili značajan dio bosanskog muslimanskog naroda kao nacionalne, etničke ili vjerske skupine.

Tužitelj je u uvodnoj riječi naglasio da je optuženi ponekad dnevno ubijao i više od 60 ljudi. Jelisić je najčešće ubijao zatočenike tako da im stavi glavu na rešetku od šahta i opali hitac u glavu, kazao je jedan prijašnji svjedok. Optužba naglašava da je optuženi sam govorio kako je došao u Brčko ubijati Bošnjake, sebe je nazivao srpskim Adolfom te se hvalio ubojstvima koja je počinio.

"Za žrtve iz Brčkog, lice genocida je lice Gorana Jelisića", zaključio je u uvodnoj riječi tužitelj. U dokazivanju optužbe , tužitelju će, međutim, biti ključno dokazati da je Jelisić zločine činio upravo s namjerom da izvrši genocid, odnosno da uništi značajan dio jednog naroda.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm