HomeSTAKIĆ ŽRTVA "BUDŽETSKE KRIZE" TRIBUNALA
Tribunal provizorno zakazao početak suđenja Milomiru Stakiću za 16. aprila, u očekivanju da Generalna skupština u martu odobri zasad "zamrznuti" budžet Tribunala

Milomir Stakić u sudnici TribunalaMilomir Stakić u sudnici Tribunala

Početak suđenja bivšem šefu Kriznog štaba u Prijedoru Milomiru Stakiću provizorno je zakazan za 16. april, iako suci ističu da taj datum može biti odložen ako u martu Generalna skupština UN ne bude donijela odluku o budžetu Tribunala za ovu godinu.

"Budžet Tribunala je i dalje zamrznut, iako to ne znači, kako su pisale neke novine, da je Tribunal blizu bankrota", rekao je danas sudac Wolfgang Schomburg/Volfgang Šomburg na pred-raspravnoj konferenciji u "slučaju Stakić." Suđenje ovom prijedorskom liječniku optuženom za genocid, koji je ujedno i prvi građanin SR Jugoslavije koji je predan Tribunalu, trebao je biti jedan od šest postupaka predviđenih da paralelno teku pred Tribunalom s početkom ove godine. Kašnjenje Generalne skupštine UN u odobravanju budžeta Tribunalu dovelo je do situacije da "suci moraju razmisliti o tome mogu li Stakića - kao i druge optužene kojima suđenje neće početi u razumnom roku - uopće držati u pritvoru, a da ne krše njihova ljudska prava", upozorio je danas sudac Schomburg.

Ocjenjujući da troškovi Tribunala nisu pretjerani - "sav njegov dosadašnji rad koštao je koliko pola mlaznog borbenog aviona" - sudac drži da je "realno očekivati" da će 15. marta budžet biti odobren i da će suđenje Stakiću početi 16. aprila.

U cilju uštede vremena, optužba predlaže da se dio svjedoka koji bi trebali svjedočiti u predmetu Stakić, a istodobno su predviđeni za svjedočenje u predmetu Brđanin/Talić (slučaj "Bosanska Krajina"), istovremeno izvedu i ispitaju u prisustvu obrane sva tri optužena. Radi se o svjedocima zločina u Prijedoru, posebno žrtvama tamošnjih logora.

Stakić - koji je 1992. bio predsjednik prijedorske općinske skupštine iz redova SDS, predsjednik tamošnjeg Kriznog štaba i Vijeća za narodnu obranu - predan je Tribunalu 23. marta 2001 i izjasnio se "nevinim" po optužbama za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 90

SUĐENJE SLOBODANU MILOŠEVIĆU: Počeo dokazni postupak optužbe
SUĐENJE GENERALU GALIĆU: Umreti za vodu u opsednutom Sarajevu
TRIBUNAL: Tri slučaja i šest osuđenih pred Žalbenim vijećem
SUĐENJE ZA GENOCID U BOSANSKOJ KRAJINI: Kako je Radoslav Brđanin prešao sa riječi na djela
SUĐENJE ZA ZLOČINE U PRIJEDORU: Zbog "budžetske krize" neizvestan početak suđenja Milomiru Stakiću