HomePROŠIRENA OPTUŽNICA PROTIV MILOMIRA STAKIĆA
Pored optužbe za genocid, bivšem predsedniku Skupštine opštine i Kriznog štaba Prijedora je, novom optužnicom, dodato još 11 tačaka kojima se tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja

Milomir Stakić u sudnici TribunalaMilomir Stakić u sudnici Tribunala

Milomir Stakić, bivši predsednik Skupštine opštine i Kriznog štaba Prijedora, izjasnio se danas da nije kriv ni po jednoj od 12 tačaka nove optužnice koji je protiv njega podiglo haško tužilaštvo. Prvobitna optužnica, podignuta još 13. marta 1997. teretila je Stakića u samo jednoj tački za genocid nad nesrpskim stanovništvom opštine Prijedor. Prema optužnici, Stakić je u periodu između aprila i decembra 1992. bio vodeća ličnost prijedorskog Kriznog štaba i imao je "konačnu reč i autoritet u odlučivanju o svim pitanjima u opštini." Zajedno sa drugim članovima Kriznog štaba - šefom prijedorske policije Simom Drljačom, koji je poginuo odupirući se hapšenju u julu 1997. i Milanom Kovačevićem, koji je preminuo godinu dana kasnije, u haškom pritvoru - Stakić je optužen da je planirao, organizovao i upravljao zloglasnim prijedorskim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje. Uslovi u tim logorima su, tvrdi tužilac, bili sračunati da dovedu do fizičkog uništenja dela bosanskih Muslimana i Hrvata kao nacionalnih i verskih grupa, što je kvalifikovano kao najteži zločin - genocid. Na prvom pojavljivanju pred sudijama krajem marta ove godine, neposredno nakon što su ga beogradske vlasti predale tribunalu, Stakić se izjasnio da nije kriv po toj tački optužnice.

U međuvremenu je, međutim, tužilaštvo proširilo njegovu optužnicu, dopunjujući je sa još 11 tačaka. Uz genocid, dodata je optužba i za saučesništvo u genocidu, kao i tačke kojima se Stakić tereti za istrebljenje bosanskih Muslimana i Hrvata, njihov progon na političkim, verskim i rasnim osnovama, namerna ubistva, mučenja, okrutna postupanja, deportaciju, bezobzirna razaranja gradova, naselja i sela, kao i za razaranje verskih institucija. Pored dve tačke za genocid, Milomir Stakić se sada tereti i sa po pet tačaka za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja. O svim tim tačkama Stakić se danas izjasnio da nije kriv.

Suđenje Milomiru Stakiću će, po svemu sudeći, početi u toku sledeće godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 66

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Presuda generalu Krstiću
SUĐENJE "TUTI" I ŠTELI": Svjedočenja o "živom štitu" na mostarskom bulevaru
SUĐENJE ZA ZLOČINE U BOSANSKOM ŠAMCU: Stevan Todorović osuđen na 10 godina zatvora
PRIJEDORSKA OPTUŽNICA: Izjašnjavanje Milomira Stakića o proširenoj optužnici