HomeSR JUGOSLAVIJA PREDALA HAŠKOM TRIBUNALU MILOMIRA STAKIĆA
Bivši predsjednik skupštine općine Prijedor Stakić u petak popodne transferiran u Hag -Optužnica ga tereti za genocid u području Prijedora 1992. godine

Milomir Stakić, bivši predsjednik skupštine općine Prijedor i član Kriznog štaba, uhapšen je danas u SR Jugoslaviji i predan Haškom tribunalu, koji ga je optužio za genocid nad ne-srpskim stanovništvom Prijedora 1992. godine.

"Stakić je sada na putu u Holandiju", rekao je u petak kasno poslijepodne Jim Landale/Džim Lendejl, portparol Tribunala. Optužnica, koja je dosad imala "zapečaćeni" status, u jednoj ga točki tereti za zločin genocida -odnosno za planiranje, organiziranje i uspostavu logora za ne-Srbe, posebno logora Omarska, Trnopolje i Keraterm.

Uz Stakića su na istoj optužnici bili bivši šef policije u Prijedoru Simo Drljača te član Kriznog štaba Milan Kovačević. Prvi je poginuo odupirući se pokušaju hapšenja, a drugi je istodobno bio uhapšen i predan Tribunalu, ali je umro u haškom pritvoru kratko nakon početka suđenja 1998. godine. Prema pisanju medija, Stakić je napustio Prijedor 1997, nakon hapšenja Kovačevića.

Ova predaja je "prvi konkretni znak suradnje jugoslavenskih vlasti s Tribunalom", rekla je danas glasnogovornica Ureda tužitelja Florence Hartmann/Florans Artman. "Glavna tužiteljica je zadovoljna tim korakom i očekuje da je time otvoren proces predaje svih optuženih za ratne zločine".

Hartmann dodaje da je transfer Stakića u Haag "rezultat svih napora koje je tužilaštvo poduzelo počev od januara i prve posjete Carle (Karla) del Ponte Beogradu" te da je time "ispunjeno obećanje koje su ministri iz SRJ dali tokom nedavne posjete Hagu".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 49

SUĐENJE ZA PRIJEDORSKE LOGORE: Milomir Stakić se izjasnio da nije kriv za genocid u Prijedoru
SUĐENJE ZA ZLOČINE U KERATERMU: Svjedočenja bivših zatočenika logora Keraterm
DOKAZNI POSTUPAK ODBRANE: Zoran Žigić se brani pijanstvom
SUĐENJE MILORADU KRNOJELCU: Kako su starog Čengića "prvo ubili, a onda liječili"
TRIBUNAL: Još 50 suđenja do kraja mandata Haškog tribunala