HomeSTAKIĆ SE IZJASNIO DA NIJE KRIV ZA PRIJEDORSKI GENOCID
Nakon izjašnjavanja, tužilac najavio proširenje optužnice protiv bivšeg predsednika Skupštine opštine i Kriznog štaba Prijedora

Milomir Stakić u sudnici TribunalaMilomir Stakić u sudnici Tribunala

Pet dana nakon što su ga jugoslovenske vlasti uhapsile i predale Haškom tribunalu, Milomir Stakić se izjasnio da nije kriv za zločine kojima ga tereti tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Haška optužnica, podignuta još 13. marta 1997. i držana pod pečatom Tribunala do Stakićevog hapšenja, tereti bivšeg predsednika Skupštine opštine Prijedor za genocid koji je, između aprila i decembra 1992, prema tužiocu, počinjen nad nesrpskim stanovništvom te opštine. U tom je periodu, prema optužnici, Stakić bio vodeća ličnost prijedorskog Kriznog štaba i imao je "konačnu reč i autoritet u odlučivanju o svim pitanjima u opštini." Zajedno sa drugim članovima Kriznog štaba – šefom prijedorske policije Simom Drljačom, koji je poginuo odupirući se hapšenju u julu 1997. i Milanom Kovačevićem, koji je preminuo godinu dana kasnije, u haškom pritvoru - Stakić je optužen da je planirao, organizovao i upravljao zloglasnim prijedorskim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje. Uslovi u tim logorima su, tvrdi tužilac, bili sračunati da dovedu do fizičkog uništenja dela bosanskih Muslimana i Hrvata kao nacionalnih i verskih grupa, što se u optužnici kvalifikuje kao najteži od svih zločina - genocid.

Mada se Stakićev privremeni branilac, advokat Branko Lukić iz Doboja, u ime optuženog odrekao prava da mu se, pre izjašnjavanja, optužnica pročita, Veće kojim je predsedavao portugalski sudija Almiro Rodrigez /Rodrigues je, ipak, naložilo njeno čitanje - zbog ozbiljnosti optužbi i brojne publike koja je pratila prvo pojavljivanje optuženog. Nakon čitanja, Milomir Stakić se izjasnio da nije kriv.

To, međutim, neće biti Stakićevo poslednje izjašnjavanje o optužnici. Tužilac Suzan/Susan Somers je, nakon izjašnjavanja, najavila da će tužilaštvo uskoro izaći sa novom, proširenom i dopunjenom optužnicom. Slično se dogodilo i u slučaju Milana Kovačevića kome je, uoči početka suđenja u julu 1998, optužnica dopunjena sa 14 novih tačaka kojima se, pored genocida, tereti i za sva ostala dela u nadležnosti Tribunala: zločine protiv čovečnosti, teške povrede Ženevskih konvencija, kao i kršenja zakona ili običaja ratovanja. Logično je očekivati da će na sličan način biti proširena i optužnica protiv Milomira Stakića, kako bi uključila i ostala dela svojevremeno pripisana bivšem potpredsedniku Kriznog štaba Kovačeviću: učešće u istrebljivanju Muslimana i Hrvata, njihovom progonu na političkim, rasnim i verskim osnovama, namernim ubistvima, mučenju, okrutnom postupanju, deportaciji, bezobzirnom razaranju gradova i sela, te nezakonitom uništavanju i oduzimanju imovine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 49

SUĐENJE ZA PRIJEDORSKE LOGORE: Milomir Stakić se izjasnio da nije kriv za genocid u Prijedoru
SUĐENJE ZA ZLOČINE U KERATERMU: Svjedočenja bivših zatočenika logora Keraterm
DOKAZNI POSTUPAK ODBRANE: Zoran Žigić se brani pijanstvom
SUĐENJE MILORADU KRNOJELCU: Kako su starog Čengića "prvo ubili, a onda liječili"
TRIBUNAL: Još 50 suđenja do kraja mandata Haškog tribunala