HomeDELIĆ TRAŽI OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU
Odbrana bivšeg komandanta Generalštaba Armije BiH Rasima Delića, osuđenog na tri godine zatvora zbog propusta da spriječi ili kazni okrutno postupanje mudžahedina nad zarobljenim srpskim vojnicima u Livadama i Kamenici u julu i avgustu 1995. godine, u žalbenom postupku traži oslobađajuću kaznu

Rasim Delić u sudnici TribunalaRasim Delić u sudnici Tribunala

Odbrana Rasima Delića uložila je žalbu na prvostepenu presudu kojom je bivši komandant Generalštaba Armije BiH osuđen na tri godine zatvora zbog propusta da spriječi ili kazni okrutno postupanje mudžahedina nad zarobljenim srpskim vojnicima u selu Livade i logoru Kamenica kraj Zavidovića, u julu i avgustu 1995. godine. U žalbi se traži oslobađanje Delića od svih optužbi.

Prvostepena presuda, izrečena 15. septembra ove godine je, podsjetimo, donesena nadglasavanjem sudija uz protivno mišljenje predsjedavajućeg sudije Molota koji smatra da tužilaštvo nije dokazalo da je Delić u vrijeme zločina imao efektivnu kontrolu nad odredom El Mudžahid. Suprotno njemu, sudije Harhof/Harhoff iz Danske i Latanci/Lattanzi iz Italije smatraju dokazanim da je između Delića i odreda El Mudžahid postojao odnos nadređenosti i podređenosti i da odred stranih ratnika, osnovan po Delićevom naređenju, nije bio nezavisna jedinica koja je samo surađivala sa Armijom BiH.

Odbrana smatra da optužba nije van razumne sumnje dokazala da je Delić imao efektivnu kontrolu nad odredom El Mudžahid i napominje da većina u vijeću nije pravilno razmotrila dokaze da je odred El Mudžahid bio pod komandom i utjecajem stranaca, te da je imao vlastitu političko-vojnu strukturu i ciljeve. Također, po mišljenju odbrane, nije data dovoljna težina dokazima o utjecaju bosanskih civilnih vlasti i religijskih autoriteta na taj odred.

Većina u vijeću je, po odbrani, pogrešno zaključila da je Delić imao razloga da zna da će pripadnici odreda počiniti ili su počinili zločin okrutnog postupanja nad zatvorenicima VRS. Odbrana poriče da je Bilten 137 u kojem se navodi da je odred El Mudžahid zarobio određeni broj srpskih vojnika i da nikome, pa ni Armiji BiH, ne dozvoljava pristup zatvorenicima, bio dostupan Deliću koji se u vrijeme kada je on poslan nalazio na službenom putu. Što se tiče ostalih informacija o ranijim incidentima i kriminalnom ponašanju pojedinih pripadnika odreda odbrana napominje da izvedeni dokazi ne podupiru stav ni da su oni proslijeđeni Deliću niti da su bili "dovoljno alarmantni" da bi se posumnjalo da će odred El Mudžahid počiniti zločine okrutnog postupanja prema zatvorenicima.

Odbrana, također, smatra da optužba nije ponudila dovoljno dokaza kako bi se van razumne sumnje zaključilo da je Delić imao mogućnosti da spriječi ili kazni okrutno postupanje nad zarobljenim srpskim vojnicima u Livadama i Kamenici u julu i avgustu 1995. godine.

Očekuje se da će žalbu na prvostepenu presudu uložiti i optužba koja je za bivšeg komandanta Generalštaba ABiH Rasima Delića tražila kaznu od 15 godina zatvora.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 383

KULTURA NEKAŽNJIVOSTI: Ratni zločini kao ratne zasluge
LOGOR ILI PRIHVATILIŠTE: Tajne jablaničkog muzeja
DNEVNI RASPORED: Jutarnje pljačke - popodnevne paljevine
"NIŠTA NEOBIČNO": Šta je Borovčanin video u Potočarima
RADIKALNA RAZMENA: Kako su Hrtkovci postali Srbislavci