HomeRASIM DELIĆ NA SLOBODI DO KONAČNE PRESUDE
Nakon što mu u petak istekne dvije trećine kazne na koju je osuđen zbog zločina mudžahedina nad srpskim vojnicima u Livadama i kamenici 1995. godine general Rasim Delić će biti pušten na privremenu slobodu do izricanja konačne, žalbene presude

Rasim Delić u sudnici TribunalaRasim Delić u sudnici Tribunala

Odlukom Žalbenog vijeća general Rasim Delić će uskoro biti pušten na privremenu slobodu do donošenja konačne presude nakon što do kraja ove sedmice izdrži dvije trećine trogodišnje zatvorske kazne koja mu je izrečena u prvostepenom postupku.

U odluci vijeća se navodi da će bivši komandant Generalštaba Armije BiH zaključno sa 14. majem ove godine navršiti 730 dana provedenih u Pritvorskoj jedinici, što predstavlja dvije trećine od ukupne kazne koju mu je odmjerilo Pretresno vijeće.

Delić će privremenu slobodu provesti u Sarajevu i Visokom. Zabranjeni su mu svi kontakti sa medijima i razgovori o predmetu. Po dolasku u BiH dužan je da preda pasoš nadležnim organima vlasti koje će ga vratiti u Pritvorsku jedinicu čim to od njih bude zatraženo.

Delić je prvostepenom presudom 15. septembra prošle godine osuđen na tri godine zatvora zbog propusta da spriječi ili kazni okrutno postupanje mudžahedina nad zarobljenim srpskim vojnicima u Livadama i Kamenici u julu i avgustu 1995. godine.

Prvostepena presuda je donesena nadglasavanjem sudija, uz protivno mišljenje predsjedavajućeg sudije Molota koji smatra da tužilaštvo nije dokazalo da je Delić u vrijeme izvršenja zločina imao efektivnu kontrolu nad odredom El Mudžahid. Nasuprot tome, sudije Harhof/Harhoff i Latanci/Lattanzi smatraju dokazanim da je Delić bio nadređen odredu stranih ratnika koji je osnovan po njegovom naređenju.

Odbrana se na takvu odluku vijeća žalila i tražila oslobađajuću presudu, dok se u žalbi optužbe zahtijeva povećanje kazne.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 409

KAZALIŠTE U SUDNICI: Smijeh i suze generala Praljka
BOLOVANJE: Četvorogodišnje odsustvo Jovica Stanišić iz haške sudnice
IGRE PREKO GRANICA: Noćni konvoji preko Save i Drine
NOVI DOKAZI: Šljivančanin će tražiti reviziju žalbene presude
SMRT U TRNJU: Vojni insajder o zločinima policije
WWW.ICTY.ORG: Novi portal Haškog tribunala