HomeKONAČNA PRESUDA HADŽIHASANOVIĆU I KUBURI 22. APRILA
Presuda Žalbenog veća u predmetu Envera Hadžihasanovića i Amira Kubure biće izrečena 22. aprila 2008. Tužilaštvo tražilo da se kazne od 5 godina za Hadžihasanovića i 2 i po godine za Kuburu udvostruče dok je odbrana zahtevala ukidanje prvostepene presude

Enver Hadžihasanović i Amir Kubura nakon čitanja presudeEnver Hadžihasanović i Amir Kubura nakon čitanja presude

Žalbena presuda u predmetu Envera Hadžihasanovića, bivšeg komandanta III Korpusa Armije BiH i Amira Kubure. nekadašnjeg zapovednika Sedme muslimanske brigade, biće izrečena u utorak 22. aprila. Hadžihasanović i Kubura su u martu 2006. godine proglašeni krivim za propust da spreče i kazne zločine potčinjenih u srednjoj Bosni. Hadžihasanoviću je izrečena kazna od pet a Kuburi od dve i po godine zatvora.

Na presudu su se žalili i odbrana i optužba. Tužilaštvo je na žalbenoj raspravi u decembru prošle godine ukazalo da izrečene kazne ne odražavaju težinu zločina za koje su optuženi proglašeni krivim, kao ni stepen njihove komandne odgovornosti zbog propusta da spreče ili kazne te zločine, te je zatražilo da se Hadžihasanović osudi na 10 a Kubura na pet godina zatvora. Odbrana je tražila ukidanje prvostepene presude.

Žalbeno Veće je naložilo da obojica optuženih budu prisutni izricanju presude. Budući da je odslužio devet desetina kazne, Kubura je oslobođen u aprilu 2006. godine. Hadžihasanović je u junu 2007. privremeno oslobođen do izricanja presude Žalbenog veća.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 361

(NE)SELEKTIVNOST: Vojne mete ili civilni ciljevi
ZOV DŽIHADA: Da li su mudžahedinima komandovali generali ili šeici
ŠUMAR-ANALITIČAR: Govoriti istinu čak i pred sudom
ADMINISTRATIVNA PITANJA: Pečenje, dresovi i video trake