HomeTUŽILAC TRAŽI UDVOSTRUČENJE KAZNI HADŽIHASANOVIĆU I KUBURI
Na početku dvodnevne žalbene rasprave u predmetu nekadašnjeg komandanta III Korpusa Armije BiH i bivšeg zapovednika Sedme muslimanske brigade, razmenjeni argumenti o žalbi tužilaštva na izrečene kazne, kao i o žalbi Amira Kubure na osuđujući presudu i kaznu

Enver Hadžihasanović u sudnici TribunalaEnver Hadžihasanović u sudnici Tribunala

Prvog dana žalbene rasprave u predmetu Envera Hadžihasanovića i Amira Kubure, tužilaštvo je tražilo udvostručenje kazni bivšim zapovednicima Armije BiH koji su u martu 2006. godine proglašeni krivim za propust da spreče i kazne zločine svojih potčinjenih i osuđeni na pet, odnosno dve i po godine zatvora.

Ocenjujući takve kazne "očigledno neprimerenim i nerazumnim", tužioci su danas tražili da se Hadžihasanović, bivši komandant III Korpusa Armije BiH, osudi na 10 godina, a da se Kuburi, bivšem zapovedniku Sedme muslimanske brigade, izrekne kazna od 5 godina zatvora.

Obrazlažući ove zahteve, predstavnici tužilaštva su ukazivali da kazne koje je odmerilo prvostepeno veće ne odražavaju težinu zločina za koje su optuženi proglašeni krivim, kao ni stepen njihove komandne odgovornosti zbog propusta da spreče ili kazne te zločine.

Hadžihasanović je, ukazivali su danas tužioci, proglašen krivim jer nije preuzeo razumne mere da spreči okrutno ubistvo Dragana Popovića kojem su 21. oktobra 1993. godine mudžahedini ritualno odrubili glavu u logoru u Orašcu, kao i za propust da kazni ubistvo Mladena Havraneka, koji je u avgustu iste godine zatočen i na smrt pretučen u salonu nameštaja u Bugojnu. Bivši komandant III Korpusa je, takođe, proglašen krivim i za propust da spreči ili kazni okrutno postupanje sa zatočenicima u Muzičkoj skoli u Zenici i nekoliko objekata u Bugojnu, dok je brigadira Kuburu prvostepeno veće proglasilo krivim za propust da spreči ili kazni pljačku imovine u području Ovnaka u junu 1993. kao i u Varešu u novembru iste godine.

Osim na visinu odmerenih kazni, tužilaštvo se žalilo i na oslobadanje Amira Kubure od odgovornosti za razaranja koja su – pri pljački Vareša 3. i 4. novembra 1993. godine - pripadnici Sedme muslimanske brigade prouzrokovali u gradu. Pljačke i razaranja, ukazivali su danas tužioci, "idu ruku pod ruku", pošto su vojnici, da bi došli do plena, porazbijali izloge i razvalili vrata svih prodavnica u gradu.

Danas se, takođe, raspravljalo i o žalbi Amira Kubure koji je – budući da je odslužio kaznu – sedeo zajedno sa svojim braniocima, za razliku od privremeno oslobođenog Envera Hadžihasanovića koji se vratio na optuženičku klupu. Kuburina žalba na osudu i kaznu, istakao je njegov branilac, "nije akademske prirode..." budući da činjenica da je proglašen krivim i osuđen za ratni zločin "ima uticaja na njegovu reputaciju i karijeru u Armiji BiH, kao i na njegovu mogućnost da putuje."

Za sutra je predviđena rasprava o pet osnova žalbe Envera Hadžihasanovića na izrečenu presudu i odmerenu kaznu. U današnjoj replici na zahtev tužioca za udvostručavanje kazne, Hadžihasanovićev branilac je izrazio uverenje da će Žalbeno veće – prihvatanjem njihovih argumenata – žalbu tužilaštva učiniti bespredmetnom.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 346

KOMANDNA ODGOVORNOST: Hadžihasanović i Kubura između slobode i duple kazne
PRIKRIVANJE DOKAZA: Kako su nestale slike zločina u Srebrenici
BUNILO ILI POLUSAN: Deset dana u zatočeništvu mudžahedina
SLUČAJ LJUBOTEN: Završen dokazni postupak optužbe na prvom "makedonskom suđenju"