HomePRIVREMENA UMJESTO PRIJEVREMENE SLOBODE
Nakon što je predsjednik Tribunala odbio molbu za njegovo prijevremeno oslobađanje pošto je izdržao dvije trećine kazne, bivši komandant Trećeg korpusa Armije BiH Enver Hadžihasanović traži privremeno puštanje na slobodu do konačne presude. Tužiteljstvo se međutim tome protivi

Enver Hadžihasanović u sudnici TribunalaEnver Hadžihasanović u sudnici Tribunala

Nakon što je predsjednik Tribunala 12. aprila ove godine odbio molbu za njegovo prijevremeno oslobađanje jer je u pritvoru Tribunala odslužio više od dvije trećine kazne koja mu je izrečena, odbrana Envera Hadžihasanovića je podnijela novi zahtjev – ovoga puta za privremeno oslobađanje do donošenja konačne presude po okončanju žalbenog postupka. Tužiteljstvo se međutim tome protivi.

Kao jedan od glavnih razloga protivljenja tužiteljica Helen Brejdi/Helen Brady navodi da se dužina do sada izdržane kazne ne može smatrati dovoljnim razlogom za privremeno oslobađanje. Osim Hadžihasanovićeve želje da "bude s porodicom", navodi tužiteljstvo, ne postoji nijedan drugi razlog koji bi podrazumijevao neke "posebne okolnosti" zbog kojih bi on mogao biti oslobođen do okončanja žalbenog postupka.

U odgovoru na navode tužiteljstva odbrana se poziva na ustaljenu praksu da se osuđeni nakon odslužene dvije trećine kazne puštaju na slobodu. Ukoliko odlukom Žalbenog vijeća, pak, kazna bude povećana Hadžihasanović će se, navodi odbrana, vratiti u pritvor na dosluženje kazne.

Enver Hadžihasanović i Amir Kubura, bivši komandanti Trećeg korpusa i Sedme muslimanske brigade, su 15. marta prošle godine prvostepenom presudom osuđeni na pet odnosno dvije i po godine zatvora zbog propusta da spriječe ili kazne zločine koje su njima podređeni vojnici počinili u srednjoj Bosni. Nakon ovakve presude žalili su se i tužiteljstvo i odbrana.

Kubura je u aprilu prošle godine pušten na slobodu pošto je u pritvoru Tribunala već izdržao 90 posto kazne.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 318

ULJEPŠAVANJE STVARNOSTI: Zbog čega bi BBC morao da se stidi
SUMLJIVO LICE U ORAHOVCU: U pogrešno vrijeme, na pogrešnom mjestu
OVK PROTIV FARK: Prvo međusobno... a onda sa Srbima
LISTA ČEKANJA: Uskoro počinje suđenje Rasimu Deliću