HomeHADŽIHASANOVIĆU I KUBURI ODMJERENE BLAŽE KAZNE
Žalbeno vijeće djelimično uvažilo žalbe bivših komandanata III korpusa i Sedme muslimanske brigade Armije BiH i smanjilo prvostepene kazne: Enveru Hadžihasanoviću sa pet na tri i po, a Amiru Kuburi sa dvije i po na dvije godine zatvora

Enver Hadžihasanović i Amir Kubura nakon presude Žalbenog vijećaEnver Hadžihasanović i Amir Kubura nakon presude Žalbenog vijeća

Bivšim komandantima Trećeg korpusa i Sedme muslimanske brigade Armije BiH Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi koji su 15. marta 2006. godine proglašeni krivim za propust da spriječe i kazne zločine u srednjoj Bosni i osuđeni na zatvorsku kaznu u trajanju od pet, odnosno dvije i po godine, Žalbeno vijeće je odmjerilo nove, blaže kazne: Hadžihasanoviću od tri a Kuburi od dvije godine zatvora.

Žalbeno vijeće kojim je predsjedavao sudija Fausto Pokar/Pocar je potvrdilo Hadžihasanovićevu odgovornost za propust da spriječi ili kazni okrutno postupanje prema zatvorenicima u muzičkoj školi u Zenici 1993. godine. Ostale optužbe - ubistvo Mladena Havraneka i okrutno postupanje prema šestorici zatvorenika u salonu namještaja "Slavonija", te ubistvo Dragana Popovića i okrutno postupanje prema zatvorenicima u logoru mudžahedina u Orašcu u oktobru 1993. godine, su odbačene pošto, po jednoglasnom mišljenju sudija, nisu dokazane "van razumne sumnje".

Vijeće se nije željelo baviti pitanjem da li je Hadžihasanović imao "de jure" kontrolu nad odredom El Mudžahid čiji su pripadnici, po tužiocu, počinili zločine nad pet civila u Orašcu u oktobru 1993. godine, ali smatra da tokom postupka nije izvedeno dovoljno dokaza na osnovu kojih bi se "van razumne sumnje" moglo ustanoviti da je bivši komandant Trećeg korpusa imao "efektivnu kontrolu" na tim odredom. Naprotiv, po mišljenju vijeća, na osnovu prezentiranih dokaza se može zaključiti da odred El Mudžahid "nije bio podređen Armiji BiH" i mogao se staviti pod kontrolu samo "upotrebom sile", kao da se radi o "neprijateljskoj vojsci".

Drugooptuženom Amiru Kuburi, bivšem komandantu Sedme muslimanske brigade je potvrđena osuđujuća presuda za propust da kazni počinioce pljačke imovine na području Ovnaka u junu i u Varešu u novembru 1993. godine, ali mu je uvažena žalba da je poduzeo razumne mjere da spriječi dalju pljačku u Varešu, za što je prvostepenom presudom takođe proglašen krivim.

Amir Kubura je odmah po izricanju presude izašao iz sudnice kao slobodan čovjek, a očekuje se da će do kraja dana biti oslobođen i Enver Hadžihasanović, koji je na izricanje presude došao sa privremene slobode, na koju je pušten u junu prošle godine pošto je do tada u pritvoru proveo oko dvije trećine prethodno izrečene kazne od pet godina zatvora.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 362

KONAČNA PRESUDA: Smanjene kazne generalu Hadžihasanoviću i brigadiru Kuburi
USPOMENE IZ KNINA: Bliski susret kanadskog i hrvatskih generala
ZAVRŠNICA SUĐENJA: Okončan dokazni postupak odbrane generala Delića
BAJRAM I VIDOVDAN 1992.: Praznički masakri u Domu kulture u Čelopeku
ŽALBA: General Strugar negira da je naredio granatiranje Dubrovnika