HomeDRAGOMIR MILOŠEVIĆ OSUĐEN NA 33 GODINE ZATVORA
Bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Dragomir Milošević proglašen krivim za artiljerisjku i snajpersku kampanju terora nad Sarajevom i Sarajlijama od avgusta1994. do kraja 1995. godine i osuđen na 33 godine zatvora

Dragomir Milošević u trenutku izricanja presudeDragomir Milošević u trenutku izricanja presude

General Dragomir Milošević, bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa proglašen je krivim za ubistva i nehumana dela, počinjena tokom petnaestomesečne kampanje snajperskog i artiljerijskog terora nad civilnim stanovništvom Sarajeva, od avgusta 1994. do kraja 1995. godine. Milošević je osuđen na 33 godine zatvora, po pet od ukupno sedam tačaka optužnice za kršenje zakona i običaja ratovanja i zločine protiv čovečnosti. Tačke 4 i 7 – koje su ga teretile za protivpravne napade na civile – su odbačene pošto je to delo obuhvaćeno "terorisanjem civila" iz tačke 1, po kojoj je proglašen krivim.

Dokazi koji su izvedeni na suđenju, zaključilo je Veće u sažetku presude, ”otkrivaju užasnu priču o opsadi grada”. Sarajevsko-romanijski korpus na čelu sa optuženim Miloševićem je “smišljeno, neselektivno i nesrazmerno” gađao civile i civilna područja sa strateški postavljenih tačaka na uzvišenjima iznad Sarajeva. Kampanja terora je, zaključak je Veća, sprovođena delovanjem “dobro obučenih snajperista”, granatiranjem iz minobacača i lansiranjem modifikovanih avio bombi. Njihov učinak je, po oceni veća, bio “užasan, u smislu ranjavanja, ubijanja, uništavanja i psihičkog delovanja na civile”.

Snajpersko delovanje je bilo konstantno, čak i u vreme zatišja kada su omiljena meta snajperista postajali civili u tramvajima. Tramvaji su, rekao je jedan od svedoka čiji je iskaz citiran u presudi, bili “nezaštićene mete a ljudi u njima glineni golubovi”.

Veće je zaključilo da je pijaca Markale, 28. avgusta 1995. godine granatirana sa položaja SRK, minobacačkim projektilom od 120 mm. U tom incidentu su ubijene 34 osobe a 78 je ranjeno. Predsedavajući sudija Patrik Robinson je u sažetku presude citirao policajca koji je vršio uviđaj na Markalama i koji se scenu koju je zatekao opisao kao “zadnji, najdublji krug Danteovog pakla”. Tvrdnje odbrane da je masakr “isceniran i posledica eksplozije statične ekplozivne naprave” su odbačene.

Dragomir Milošević se, naglasilo je Veće u sažetku presude, nalazio na čelu “čvrsto uspostavljenog komandnog lanca”. Kao komandant SRK je imao obavezu da spreči zločine podređenih ali je umesto toga “zloupotrebio svoj položaj” i planirao i naređivao “teška i sistematska kršenja međunarodnog humanitarnog prava”. Uveo je u upotrebu modifikovane avio bombe i time se “pohvalio” u jednom naređenju kojim nalaže granatiranje “najunosnijih civilnih meta u sarajevskom naselju Hrasnica”. “Poigravao se životima civila sa svakom ispaljenom bombom”, zaključile su sudije.

Pre nego što je optuženom izrekao kaznu od 33 godine zatvora, sudija Robinson je naglasio da “ova presuda ilustruje potrebu da učesnici u konfliktu u potpunosti poštuju međunarodne norme od kojih je najvažnija zaštita civila ili osoba koje ne učestvuju aktivno u neprijateljstvima”. Međunarodne norme se, rekao je, zasnivaju na vrednostima koje su “fundementalne za svako živo biće” uključujući integritet pojedinca, pravo na život i zaštitu od straha, boli i nasilja. Te norme su, istakao je Robinson, “bez razlike primenjive na svakoga, bez obzira na etničku pripadnost, nacionalnost ili religijska uverenja”.

Miloševiću se u kaznu uračunava vreme koje je proveo u pritvoru Tribunala od dobrovoljne predaje, 3. decembra 2004. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 347

PRESUDA: 33 godine za drugu rundu terora nad Sarajevom
GOVOR PRIJETNJI: Moralno opravdanje za kolektivno nasilje
PREŽIVJELI: Lomača u Stupnom Dolu
OPROŠTAJ KARLE DEL PONTE: Razočarana, ali ne i poražena