HomeNAJAVA ŽALBE MRKŠIĆA I ŠLJIVANČANINA
Branioci će u žalbenom postupku osporavati zaključke Pretresnog veća da su Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin odgovornosti za pomaganje i podržavanje ubistva, mučenja i nehumanog postupanja prema ratnim zarobljenicima na Ovčari 20. novembra 1991. godine

Vladimir Domazet, Mrkšićev advokatVladimir Domazet, Mrkšićev advokat

Branioci Mileta Mrkšića i Veselina Šljivančanina najavili su žalbe na presudu Pretresnog veća kojom su oficiri bivše JNA osuđeni na 20 odnosno 5 godina zatvora za pomaganje i podržavanje ubistva i mučenja oko 200 zarobljenika na Ovčari 20. novembra 1991. godine

U ukupno 11 žalbenih osnova, branioci pukovnika Mrkšića će osporavati da je optuženi bio obavešten o zlostavljanju zarobljenika i da je naredio povlačenje vojnih policajaca iz Ovčare. Takođe će osporavati da je Ovčara bila u zoni odgovornosti Operativne grupe Jug kojom je Mrkšić komandovao kao i da su oficiri JNA pod Mrkšićevom komandom bili odgovorni za planiranje i sprovođenje evakuacije vukovarske bolnice 20. novembra 1991. godine.

Odbrana Veselina Šljivančanina će u žalbenom postupku osporavati da je optuženi major bio zadužen za evakuaciju vukovarske bolnice i selekciju zarobljenika, da je nakon toga bio u kasarni JNA u Vukovaru a potom i ispred hangara na Ovčari gde su pripadnici srpske Teritorijalne odbrane i dobrovoljci zlostavljali ratne zarobljenike.

Branioci obojice optuženih se žale na izrečene kazne. Odbrana Mileta Mrkšića traži oslobađanje po svim optužbama dok branioci Šljivančanina alternativno predlažu da se optuženom, ako Žalbeno veće ipak utvrdi da je kriv, izrekne blaža kazna.

Žalbu na prvostepenu presudu Mrkšiću i Šljivančaninu najavila je i optužba.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 341

ODBAČENA ŽALBA: Draganu Zelenoviću potvrđena kazna od 15 godina zatvora
TRAGOM FOTOGRAFIJE: Sudbina zatočenika logora El Mudžahid
IZLAZNA STRATEGIJA: Tribunalov "red vožnje" do kraja mandata
OMETANJE PRAVDE: Osuđenom za Srebrenicu sudiće se i za nepoštovanje suda