HomeNAJAVLJENE ŽALBE NA PRESUDU MRKŠIĆU I ŠLJIVANČANINU
Ukazujući na činjenične i pravne greške iz prvostepene presude, tužilaštvo traži da Žalbeno veće proglasi Mrkšića i Šljivančanina krivim za zločine protiv čovečnosti i da im odmeri strožije kazne. Tužilaštvo se neće žaliti na oslobađajuću presudu Miroslavu Radiću

Mile Mrkšić u trenutku izricanja presudeMile Mrkšić u trenutku izricanja presude

Tužilaštvo Haškog tribunala je najavilo žalbu na prvostepenu presudu "Vukovarskoj trojki" oficira bivše JNA, izrečenu 27. septembra ove godine. Tom presudom je, podsetimo, prvooptuženi Mile Mrkšić proglašen krivim za pomaganje i podržavanje mučenja i ubistva oko 200 zarobljenika u vukovarskoj Ovčari i izrečena mu je kazna od 20 godina zatvora; Veselin Šljivančanin je osuđen na 5 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja mučenja zarobljenika u Ovčari, dok je Miroslav Radić oslobođen po svim tačkama optužnice.

Tužilaštvo najavljuje žalbu na presudu i kazne Mrkšiću i Šljivančaninu, ali ne i na oslobađajuću presudu Radiću, čime je ona postala pravosnažna. Prvostepeno veće je, navodi se u najavi, počinilo pravnu grešku kada je Mrkšića i Šljivančanina oslobodilo od optužbe za zločin protiv čovečnosti, zaključujući da žrtve sa Ovčare nisu bile civili već osobe za koje se "znalo ili verovalo da su učestvovali u borbama”. Po mišljenju tužilaštva, pojam "civili" prema članu 5 Statuta Tribunala uključuje i "osobe van borbe." Tužilaštvo zato traži da Žalbeno veće proglasi Mrkšića i Šljivančanina krivim za zločine protiv čovečnosti i u skladu s tim im odmeri strožije kazne.

Prvostepeno veće je, navodi dalje tužilaštvo, počinilo činjeničnu i pravnu grešku kada je Šljivančanina oslobodilo odgovornosti za pomaganje i podržavanje ubistva, zaključujući da je njegova odgovornost za sudbinu zarobljenika prestala onog trenutka kada se i poslednji vojnik JNA povukao sa Ovčare, prepuštajući zarobljenike teritorijalcima i "četnicima." Tužilaštvo smatra da je Šljivančanin znao da će zarobljenici biti ubijeni i da je njegova dužnost da ih zaštiti trajala "tokom popodneva, večeri i u noći između 20. i 21. novembra 1991. godine." Od Žalbenog veća se traži da Šljivančanina proglasi krivim za ubistva kao kršenje zakona i običaja ratovanja i zločin protiv čovečnosti.

Tužilaštvo se, takođe, žali na kazne koje su odmerene obojici osuđenih: Mrkšiću 20 a Šljivančaninu 5 godina zatvora. Te kazne su, smatra tužilaštvo, očito neadekvatne i ne odražavaju težinu zločina za koje su proglašenim krivim: Mrkšić za pomaganje i podržavanje mučenja i ubistva, a Šljivančanin za pomaganje i podržavanje mučenja oko 200 zarobljenika u Ovčari.

Žalbe na prvostepenu presudu su, takođe, najavile i odbrane Mileta Mrkšića i Veselina Šljivančanina.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 341

ODBAČENA ŽALBA: Draganu Zelenoviću potvrđena kazna od 15 godina zatvora
TRAGOM FOTOGRAFIJE: Sudbina zatočenika logora El Mudžahid
IZLAZNA STRATEGIJA: Tribunalov "red vožnje" do kraja mandata
OMETANJE PRAVDE: Osuđenom za Srebrenicu sudiće se i za nepoštovanje suda