HomeKRNOJELAC OSUĐEN NA SEDAM I PO GODINA ZATVORA
Izričući prvostupanjsku presudu bivšem upravniku KP doma u Foči, sudsko vijeće ga je proglasilo krivim jer je svojom pasivnošću pomagao u zločinima nad bošnjačkim zatočenicima - Proglašen je krivim i za nelegalna zatočenja, nehumane životne uvjete i nekoliko slučajeva prebijanja

Milorad Krnojelac u sudnici TribunalaMilorad Krnojelac u sudnici Tribunala

Oni koji nastoje izbjeći odgovornost koju nosi njihov položaj - bit će kažnjeni, upozorilo je danas sudsko vijeće Haškog tribunala proglašavajući Milorada Krnojelca, bivšeg upravnika Kazneno-popravnog doma u Foči, krivim po četiri od ukupno 12 točaka optužnice i osuđujući ga na kaznu od sedam i pol godina zatvora zbog zločina koje su njemu podređeni stražari izvršili nad ne-srpskim zatočenicima.

Krnojelac je tvrdio da nije imao apsolutno nikakvih ovlasti nad bošnjačkim zatočenicima koje su srpske snage zatvorile u KP dom nakon srpskog preuzimanja vlasti u Foči u aprilu 1992, ali je Sudsko vijeće takvu obranu odbacilo.

"Optuženi je imao sve ovlasti upravnika KP doma i primjenjivao ih je, uključujući odgovornost za zatvorsko osoblje i zatočenike", rekao je danas predsjedavajući sudac David Hunt, ukazujući istovremeno da je optuženi bio svjestan teških prebijanja i nehumanih uvjeta u kojima su držani ne-srpski zatočenici.

"Optuženi je odabrao da zabije glavu u pijesak i zanemari svoje ovlasti i obaveze da poboljša život zatočenicima", rekao je sudac upozoravajući da svi koji su, poput Krnojelca, "izbjegavali odgovornosti koje im je donio njihov položaj" - trebaju znati da je to kažnjivo. Kao otežavajuća okolnosti u slučaju Krnojelca također je uzeta težina patnji kojima su bili izloženi nelegalno zatočeni civili - koji su bez adekvatne hrane,grijanja i liječničke pomoći, proveli u KP domu mjesece, a neki i više od dvije godine - kao i činjenica da "optuženi nije izrazio žaljen je zbog svoje uloge" u tome.

Krnojelac, smatraju suci, nije odgovoran za zločine premlaćivanja koje su počinili pripadnici vojske i vojne policije koji su ulazili u KP dom, ali je odgovoran za djela zatvorskih stražara koji su dopuštali ulazak vojske u zatvor, a neki su i sami sudjelovali u prebijanjima. S druge strane, vijeće nije našlo dovoljno dokaza o tome da je Krnojelac znao da su podređeni mu stražari i sami sudjelovali u ubojstvima zatočenika tokom noćnih prebijanja te ga nije proglasilo odgovornim za ubojstva. Presudom su utvrđeni slučajevi 26 ubojstava u KP domu koja su počinili stražari ili vojnici.

Ocjenjujući da je sudjelovanje ovog bivšeg nastavnika matematike u zločinima "bilo ograničeno na pomaganje kriminalnog ponašanja drugih" i to kroz njegovu "pasivnost i propust da primjeni svoje upravničke ovlasti", suci su to shvatili kao olakšavajuće okolnosti za optuženog. Optužba ga nije ni teretila da je osobno naredio ili počinio zločine, već da je sudjelovao u "zajedničkom zločinačkom poduhvatu" i pomagao onima koji su izvršavali zločine. Suci su zaključili da nije dokazana namjera optuženog da sudjeluje u "zajedničkom zločinačkom poduhvatu", ali da je dokazano da je u tome pomogao jer je preuzeo mjesto upravnika iako je znao za zločinačke namjere i djela drugih, na primjer vojske u Foči ili vlastitih stražara.

Premda ga je oslobodilo odgovornosti za ubojstva unutar zatvora, kao i smrt više stotina zatočenika koji su izvedeni iz KP doma u navodne "razmjene" u kojima su nestali, Vijeće je utvrdilo da Krnojelac jest odgovoran za tri vrste krivičnih djela - nelegalno zatočavanje ne-srpskih muškaraca, za nehumane životne uvjete u KP domu te za dva slučaja premlaćivanja u kojima je bilo jasno da su ih počinili podređeni mu stražari. Za ta je djela odgovoran kao nadređeni ili kao pomagač onima koji su te zločine proveli. Spomenuta zlostavljanja pravno kvalificiraju kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Ovom kaznom se potvrđuje dosadašnja praksa Tribunala da bivšim upravnicima zatvora i komandantima stražarskog osoblja, koji nisu naredili ili vlastitim rukama počinili teške zločine, dosuđuju kazne u rasponu od sedam do 10 godina. Slične su kazne dosad dodijeljene u slučajevima nadređenih osoba u zatvorima Kaonik, Ćelebići i Omarska.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 94

SUĐENJE ZA SREBRENIČKE ZLOČINE: Ponovno izjašnjavanje "srebreničke trojke" oficira VRS
SUĐENJE "TUTI" I "ŠTELI": Nastavak suđenja za zločine HVO u Mostaru
SUĐENJE GENERALU GALIĆU: Kako su Sarajlije prepoznavale "zvižduk smrti"
SUĐENJE ZA ZLOČINE U VLASENICI: Desetkovana optužnica protiv Dragana Nikolića, zvanog "Jenki"