HomeOBRANA TRAŽI BLAŽU KAZNU ZA MILORADA KRNOJELCA
Obrana bivšeg upravnika fočanskog KP doma poziva suce da optuženog oslobode odgovornosti za zločine u KP domu - U slučaju da bude proglašen krivim, obrana smatra da treba dobiti puno blažu kaznu od 25 godina koje predlaže optužba

Suđenje Miloradu Krnojelcu, optuženom za zločine u fočanskom KP domu, zaključeno je danas pozivom obrane da se optuženog oslobodi odgovornosti za zlostavljanja ne-srpskih zatočenika, počinjena 1992. i 1993 godine.

Nakon što je tužiteljstvo, u svojoj završnoj riječi, jučer zatražilo kaznu od najmanje 25 godina zatvora za bivšeg upravnika KP doma – optuženog za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja - obrana je odgovorila da bi takva kazna bila prestroga ako se uzme u obzir "ono što se tokom suđenja čulo o ponašanju optuženog." Prema tvrdnjama svjedoka obrane, Krnojelac je bio upravnik "samo na papiru", nemoćan da učini bilo što za zatočenike koji su bili u nadležnosti fočanske vojne komande. Stoga obrana smatra da nije ni individualno ni zapovjedno odgovoran za počinjena prebijanja, ubojstva i teške životne uvjete u KP domu, gdje su neki ljudi držani zatočeni više od dvije godine.

Tužitelji se slažu da upravnik "nije uprljao ruke" osobnim sudjelovanjem u zločinu. Oni, međutim, odbacuju tvrdnje obrane da Krnojelac nije imao nikakvih ovlasti nad zatočenicima i drže da je odgovoran kao "kancelarijski počinilac" jer nije iskoristio svoje ovlasti da bi "poboljšao okrutne uvjete života zatočenika...nije naredio stražarima da se ponašaju humano" niti je "zabranio ulazak u KP dom vojnicima" koji su mučili i ubijali odabrane zatočenike. "Nadređeni nije manje odgovoran za djela koja učine njegovi podčinjeni", zaključila je tužiteljica Peggy Kuo/Pegi.

Sudsko vijeće - koje čine David Hunt/Dejvid Hant iz Australije, Florence Mumba/Florens iz Zambije i Liu Daqun/Daćun iz Kine - nije najavilo kad će objaviti presudu Krnojelcu, ali se očekuje da bi to moglo biti u septembru ili oktobru. U isto vrijeme se očekuje i presuda za zločine u prijedorskom logoru Omarska.

Dosad su završena dva suđenja zapovjednicima logora i zatvora u BiH – Zlatko Aleksovski, bivši upravnik HVO zatvora Kaonik u Srednjoj Bosni osuđen je na sedam godina zatvora nakon što je proglašen krivim zbog "napada na ljudsko dostojanstvo", ali ne i za ubojstva i mučenja bošnjačkih zatočenika. Za Zdravka Mucića, bivšeg komandanta logora Ćelebići kod Konjica, Žalbeno vijeće je predložilo kaznu od bar 10 godina zatvora zbog ubojstava, mučenja i drugih zločina nad srpskim zatočenicima. Optužba na suđenju za KP dom Foča smatra, međutim, da bi upravnik tog zatvora trebao dobiti puno strožiju kaznu budući da su se zločini tom zatvoru odvijali tokom puno dužeg perioda od onih u Kaoniku i Ćelebićima te da uključuju veći broj žrtava. Obrana, pak, poziva suce da ne čine veliku razliku između kazni Aleksovskom i Muciću i kazne Krnojelcu, ako ga proglase krivim.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 65

SLUČAJ "MEDAČKI DŽEP": Predaja i prvo pojavljivanje pred Tribunalom generala Rahima Ademija
SUĐENJE "TUTI" I ŠTELI": Prva svjedočenja o zločinima HVO u području Mostara
SUĐENJE ZA ZLOČINE U LOGORU KERATERM: Psihološki portret Damira Došena
SUĐENJE ZA MASAKR U AHMIĆIMA: Rasprava o žalbama petorice osuđenih