HomeTUŽITELJ TRAŽI NAJMANJE 25 GODINA ZATVORA ZA MILORADA KRNOJELCA
U završnoj riječi na suđenju za zločine u fočanskom KP domu, optužba tražila da se bivšeg upravnika okrivi po svim točkama optužnice, dok obrana traži da ga se oslobodi odgovornosti

Optužba je danas zatražila kaznu od najmanje 25 godina zatvora za bivšeg upravnika Kazneno-popravnog doma u Foči Milorada Krnojelca kojeg drži odgovornim za stradanja zatočenika koji su 1992 i 1993. godine bili u njegovoj nadležnosti.

U zaključku suđenja Krnojelcu - bivšem nastavniku iz Foče koji je nakon srpskog preuzimanja vlasti u tom gradu postavljen na dužnost upravnika KP doma - optužba je podsjetila da je od aprila 1992. do jula 1993. više od 900 zatočenika prošlo kroz KP dom. "Skoro svi su bili civili, a većina ih je zatočena samo zato što su bili Bošnjaci, Hrvati, Romi ili Albanci. Među njima je bilo staraca, invalida kao i bolesnika iz fočanske bolnice", rekla je sudskom vijeću tužiteljica Hildegard Uertz-Retzlaff/Erc-Reclaf. Podsjetila je nadalje da su se oni "patili u nečovječnim uvjetima, bez kontakta s porodicama, bez nužne higijenske i liječničke njege, bez grijanja i dovoljno hrane."

Međutim, najokrutnija su bili ispitivanja, koja su bila praćena premlaćivanjem - optužba smatra da je dokazala 74 takva slučaja, te upadi vojnika u KP dom kad su zatočenici mučeni i ubijani. Po svjedočenju preživjelih, tijela tih žrtava ponekad su bila bacana u Drinu kraj zgrade zatvora. Optužba je dala dokaze o 28 slučajeva ubojstva u KP domu. Istodobno je više stotina zatočenih izvedeno iz KP doma i, po svemu sudeći, ubijeno, jer im se izgubio svaki trag. Zlodjela počinjena u fočanskom zatvoru kvalificiraju se kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Optuženi Krnojelac nije osobno zlostavljao zatočene, ali to ga – tvrde tužitelji - ne oslobađa krivične odgovornosti. "Optuženi nije uprljao ruke, ali ga možemo gledati kao 'kancelarijskog počinioca' zločina jer nadređena osoba nije manje odgovorna od podčinjenog koji učini neko zlodjelo", zaključila je tužiteljica Peggy Kuo/ Pegi Kuo. Upravnik zatvora imao je dužnost, rekla je Kuo, "da ublaži okrutne životne uvjete, da naredi da se stražari normalno ponašaju, da uputi pritužbe višim instancama i da zabrani ulazak vojske tokom noći - ali on to nije učinio." Optuženi mora snositi odgovornost, smatra optužba, zato što je "odabrao da ne poštuje osnovne principe humanitarnog prava."

"Da li tužitelj zaista misli da je Krnojelac imao izbora?", upitao je na to njegov advokat Mihajlo Bakrač. Obrana, naime, tvrdi da optuženi nije mogao birati hoće li prihvatiti mjesto upravnika ili neće jer je poštivao radnu obavezu koju je dobio po vojnom rasporedu. Bakrač kaže da je za utvrđivanje odgovornosti optuženog Krnojelca "od ključnog značaja činjenica da je postojala "stroga podjela" između vojnog i civilnog dijela KP doma. U pogledu upravnikovih ovlasti unutar KP doma, obrana tvrdi da su bile vrlo ograničene."Faktičku vlast" nad zatočenima imao je Savo Todović koji je te ovlasti dobio od vojne komande, dodaje obrana tvrdeći da su pogrešne ocjene bivših zatočenika da je Todović bio podređen Krnojelcu. Obrana traži od sudskog vijeća da ovog optuženika oslobodi odgovornosti za zločine u KP domu i podsjeća da su čak i neki od bivših zatočenika smatrali da je Krnojelac bio upravnik samo "na papiru". Završno izlaganje obrane nastavlja se sutra.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 64

SUĐENJE ZA ZLOČINE U OMARSKOJ I KERATERMU: Tužilac traži stroge kazne za petoricu optuženih
SUĐENJE ZA ZLOČINE U FOČANSKOM KP DOMU: Završne reči optužbe i odbrane
SUĐENJE ZA ZLOČINE U KERATERMU: Bivši zatočenici brane optuženog Damira Došena
SUĐENJE SLOBODANU MILOŠEVIĆU: Mirjana Marković u poseti svom pritvorenom suprugu