HomeNOVI DOKAZI OPTUŽBE NA SUĐENJU MILORADU KRNOJELCU
Tužitelji traže ponovno otvaranje slučaja kako bi prezentirali rezultate ekshumacije masovne grobnice na Maluši - Među 61 ekshumiranih tijela, dosad identificirano šest bivših zatočenika fočanskog KP doma

Tužitelji na suđenju Miloradu Krnojelcu traže da im se dopusti ponovno otvaranje tog slučaja kako bi sudu prezentirali nove dokaze o ubojstvima zatočenika izvedenih tokom 1992. iz Kazneno-popravnog doma u Foči gđe je Krnojelac bio upravnik.

Ured tužitelja je u protekla dva tjedna pratio ekshumaciju masovne grobnice na Maluši, 25 kilometara od Foče, gdje je pronađeno 61 tijelo. Od osam dosad identificiranih žrtava, šest su bivši zatočenici KP doma. Forenzička analiza upućuje na zaključak da su žrtve streljane kraj grobnice. Prema podacima Državne komisije Bosne i Hercegovine za traženje nestalih osoba, iz KP doma je 1992. izvedeno oko 300 zatočenika kojima se izgubio svaki trag. Dosad su bila pronađena tijela samo dvojice zatočenika. No, ovog je mjeseca Komisija dobila dojavu od anonimnog Srbina iz Foče da je "1992. godine u jamu Piljak na Maluši bačeno 80 bošnjačkih logoraša" nakon čega je Komisija provela ekshumaciju i pronašla tijela.

Ove novo-otkrivene dokaze tužitelji smatraju vrlo značajnima jer potvrđuju da su nestali zatočenici ubijani - premda se ne mogu utvrditi precizne okolnosti njihove smrti. Iako su ubojstva izvršena izvan KP doma, tužitelji ih stavljaju na teret bivšem upravniku tog zatvora jer ga drže odgovornim za deportacije zatočenika kao oblika progona bošnjačkog stanovništva Foče. Suđenje Krnojelcu započelo u oktobru prošle godine. Optužba je svoj slučaj zaključila u aprilu ove godine, a sada je u toku dokazni postupak obrane. Za ponedjeljak 25. juna najavljeno je svjedočenje optuženog Krnojelca.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 60

MILOŠEVIĆ U HAGU
SUĐENJE ZA ZLOČINE U SREBRENICI: Završne reči optužbe i odbrane