HomePORODICA KRNOJELAC NA KLUPI ZA SVJEDOKE
Na suđenju bivšem upravniku KP doma u Foči, sin i supruga optuženog Milorada Krnojelca kazali da on "treba biti pušten" jer "nije sposoban učiniti ono za što ga optužuju"

Milorad Krnojelac "nije sposoban učiniti ono za što ga optužuju", izjavila je njegova supruga Slavica svjedočeći na suđenju za zločine počinjene u fočanskom KP domu, gdje je Krnojelac tokom rata bio upravnik. On je optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje prava i običaja ratovanja zbog okrutnih životnih uvjeta,premlaćivanja i ubojstava počinjenih u tom zatvoru 1992. godine.

U aprilu 1992. kad je Krnojelac "dobio naređenje da ide u KP dom... rekao je da će raditi na saniranju štete i održavanju zatvorske ekonomije", objašnjavala je Slavica Krnojelac. "Kad sam ga pitala o Muslimanima koji su bili zatvoreni u KP domu, rekao je da ne brinem jer on s njima nema ništa, oni su bili pod patronatom vojske."

Istu je definiciju upravnikovih dužnosti dao i sin Milorada Krnojelca, Božidar, koji se također ovog tjedna pojavio kao svjedok obrane: "Dio KP doma gdje su bili Muslimani prvo su držali Užičani, "Beli Orlovi", a ubrzo potom, u maju 1992, ih je preuzela vojska", ispričao je Božidar Krnojelac koji je u to vrijeme radio kao očev čuvar. U junu te godine, on je kao pripadnik jednog interventnog voda VRS izgubio obje noge kad je naletio na nagaznu minu.

Prema iskazima ovih svjedoka, optuženi je krajem juna i početkom jula 1992. bio deset-petnaest dana u Beogradu budući da je Božidar nakon nesreće hitno prevezen na Vojno medicinsku akademiju. Upravo u vrijeme te Krnojelčeve odsutnosti u KP domu su izvršena neka od najtežih zlostavljanja i ubojstava zatočenih, isticala je obrana, dok je optužba, sa svoje strane, izražavala sumnju u tvrdnje o tako dugom izbivanju upravnika s radnog mjesta.

Supruga i sin optuženog su objašnjavali, ponekad i u suzama, koliko je njihova porodica stradala u ratu: izgorila im je kuća prvih dana sukoba u Foči, jedan sin je izgubio noge, drugome su u istoj eksploziji oštećeni bubnjići, i na kraju je uhapšen otac i suprug koji, kako je rekao njegov sin, "treba biti oslobođen".

Svjedočenja bivših zatočenika ukazivala su na to da je Krnojelac imao više ovlasti nad njima nego što priznaju svjedoci obrane. Optužba je, tokom protuispitivanja svjedoka, podsjećala da su zatočenici radili bez naknade na izgradnji nove kuće Krnojelčevih, te da su tokom zatočeništva upućivani Krnojelcu kad su se žalili i nešto tražili. Svjedočenja članova porodice optužba je ocijenila subjektivnima ukazujući da je sin bio i sam pripadnik vojske i da je odlazak Bošnjaka iz grada nazvao "oslobođenjem" Foče, dok su za suprugu ukazivali da, prema vlastitom svjedočenju, nije sa suprugom "pričala o poslu", pa nije ni znala za zločine u zatvoru u kojem je on radio.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 58

REPORTAŽA: Predstavljamo Hag – svetsku prestonicu pravde
SUĐENJE ZA ZLOČINE U FOČANSKOM KP DOMU: Porodica Krnojelac na klupi za svedoke
SUĐENJE ZA ZLOČINE U PRIJEDORU: Tužilaštvo priprema novu optužnicu protiv Milomira Stakića
TRIBUNAL: Značajno sudijsko pojačanje