HomeUPRAVNIK NIJE IMAO VLAST NAD STRAŽARIMA
Na suđenju Miloradu Krnojelcu, bivšem upravniku KP doma u Foči, obrana dokazuje da optuženi nije odgovoran za ponašanje vojnika, ali ni stražara, koji su tukli i ubijali zatočene ne-Srbe

Zatočenike fočanskog KP doma su, prema njihovim svjedočenjima, 1992 i 1993. zlostavljali redovni stražari tog zatvora kao i vojnici koji bi ulazili u KP dom. Zbog premlaćivanja i ubijanja zatočenih Bošnjaka i Hrvata optužen je tadašnji upravnik Milorad Krnojelac. Njegova obrana, međutim, sada dokazuje da Krnojelac nije imao nikakvih ovlasti ne samo nad vojskom, već ni nad stražarima KP doma.

Dijelom zatvora gdje su bili zatočeni ne-Srbi upravljala je fočanska vojna komanda, tvrdi obrana. Krnojelac stoga nije imao ni formalnih ni faktičkih ovlasti da spriječi ulazak vojnika koji su premlaćivali i ubijali zatočene. Međutim, prema dokazima tužitelja, upravnik je bio nadređen stražarima KP doma - on ih je mogao kontrolirati i kažnjavati. Krnojelčeva obrana to odbacuje i tvrdi da su tokom rata i stražari bili pod kontrolom vojske.

"Komandir straže bio je podređen oficiru kojeg je vojska zadužila za bezbjednost KP doma", rekao je svjedok Radomir Dolaš, koji je i sam, po radnoj obavezi, povremeno bio stražar u KP domu tokom rata. Prema iskazu ovog svjedoka, optuženi nije imao kontrolu ni nad svojim zamjenikom Savom Todovićem jer je i on bio pod kontrolom vojske. "Todović je imenovan na funkciju zamjenika upravnika tek 1993. kad Krnojelac više nije bio upravnik", kaže svjedok.

Optužba, međutim, dokazuje da je Krnojelac, bez obzira na njegovu "civilnu" funkciju, bio dio vojne hijerarhije, i da snosi odgovornost za zločine u KP domu. Tužiteljica Hildegard Uertz-Retzlaff/Erc-Reclaf predočila je svjedoku "Listu vojno-sposobnih osoba, članova jedinice KP doma", na kojoj je Dolaš naveden u statusu vojnika, a Krnojelac, na prvom mjestu, u statusu kapetana prve klase. Na primjedbu tužiteljice da je "kapetan nadređen vojnicima", svjedok je odgovorio da je to "u principu tako", ali da u stvarnosti "nikad nije postojala vojna jedinica zaposlenih u KP domu".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 54

SLUČAJ STEVANA TODOROVIĆA: Priznanje i pokajanje u sudnici Haškog tribunala
SUĐENJE MILORADU KRNOJELCU: Odbrana dokazuje da optuženi nije imao vlast nad stražarima fočanskog KP Doma
SUĐENJE ZA PRIJEDORSKE LOGORE: Mlađo Radić tvrdi da se "greškom" našao na optuženičkoj klupi