HomeTUŽITELJ TRAŽI NAJMANJE 12 GODINA ZA KRNOJELCA
Kazna od 7 i pol godina zatvora "ne odražava težinu zločina" počinjenih u KP domu kao ni "stupanj odgovornosti" bivšeg upravnika zatvora Milorada Krnojelca, ocjenjuju tužitelji i zahtijevaju da se prvostupanjska presuda preinači

Milorad Krnojelac u sudnici TribunalaMilorad Krnojelac u sudnici Tribunala

Bivši upravnik Kazneno-popravnog doma u Foči Milorad Krnojelac zaslužuje - prema mišljenju tužiteljstva - strožu kaznu od 7 i pol godina zatvora koja mu je dosudjena prošle godine, budući da ta kazna "ne odražava težinu zločina" počinjenih u KP domu, kao ni "stupanj odgovornosti" Krnojelca.

Na žalbenoj raspravi, koja je počela danas, tim tužiteljstva je iznio osam osnova žalbe, odnosno prigovora na prvostupanjsku presudu izrečenu u martu 2002. godine. Krnojelac, koji je upravljao KP domom 15 mjeseci 1992. i 1993. godine, bio je proglašen krivim jer je "zabio glavu u pijesak" i "zanemario obavezu da kao upravnik učini sve što može da poboljša uvjete za zatočenike", uglavnom civile koji su odvedeni u KPD nakon srpskog preuzimanja vlasti u Foči u aprilu 1992.

Prvostupanjsko vijeće ga je proglasilo krivim samo za dio zločina iz optužnice - u slučajevima gdje se uvjerilo da je Krnojelac svojim ponašanjem pomagao počiniteljima. To uključuje nezakonito zatočavanje Bošnjaka, teške životne uvjete zatočenika i dva slučaja premlaćivanja. Vijeće ga je istodobno oslobodilo odgovornosti za ubojstva koja su u KPD izvršili vojnici, kao i čuvari kojima je Krnojelac bio nadredjen, ocijenivši da on za njih nije znao. Oslobodjen je i odgovornosti za nestanke zatočenika koji su odvodjeni izvan KPD na tzv. razmjene, te za deportacije.

Tužitelji, medjutim, smatraju da je Vijeće pogriješilo u prosudbi dijela činjenica u ovom postupku kao i u pravnim kvalifikacijama koje se tiču zločina u KPD i odgovornosti optuženog. Optužba traži, medju ostalim, da se Krnojelca proglasi za "su-počinitelja", a ne samo za "pomagača" u okrutnim postupcima i progonima; potom da ga se proglasi sudionikom "zajedničkog zločinačkog poduhvata" budući da je, tvrdi optužba, prihvativši mjesto upravnika KPD svjesno sudjelovao u masovnoj i sistematskoj kampanji protiv ne-Srba u Foči.

Nadalje se traži da Krnojelac bude proglašen odgovornim za veći broj slučajeva premlaćivanja i da ih se pravno definira kao "mučenje", a ne "okrutno postupanje". Tužitelji, potom, navode da se u opis progona, za koje je Krnojelac proglašen krivim, trebaju uključiti i deportacije zatočenika i prisilni rad.

Ako bi primjedbe optužbe bile uzete u obzir, kazna bivšem upravniku fočanskog KPD bi trebala biti povišena na najmanje 12 godina zatvora, ocjenjuje tužitelj koji je na kraju izlaganja upitao Žalbeno vijeće neće li, u protivnom, "pripadnici javnosti koji poznaju činjenice iz ovog predmeta zaključiti da je došlo do greške u provodjenju pravde?"

U srijedu poslijepodne, Krnojelčeva će obrana predstaviti svoju žalbu, a u četvrtak će optužba i obrana imati priliku da odgovore na argumente druge strane i na pitanja sudaca.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 146

MLADIĆEVA OSVETA: Počelo drugo suđenje za genocid u Srebrenici
ODBRANA OD MILION DOLARA: Krajišnikove muke sa braniocima
OFICIR U ULOZI SUDIJE: Da li je Simo trebalo da ubije Lugara?
MANJA ILI VEĆA KAZNA: Upravnik fočanskog KP doma pred Žalbenim većem
PRAZNIČNI MASAKRI U ČELOPEKU: Ko je regrutovao kriminalce i psihopate