HomeOBRANA TRAŽI OSLOBADJANJE ILI SMANJENJE KAZNE KRNOJELCU
U svojoj žalbi na prvostupanjsku presudu, obrana navela da Krnojelac nije imao apslutno nikakvu odgovornost za bošnjačke zatočenike u KP domu Foča - Obrana traži oslobadjanje po svim točkama optužnice ili smanjenje kazne bivšem upravniku KPD

Milorad Krnojelac u sudnici TribunalaMilorad Krnojelac u sudnici Tribunala

Obrana Milorada Krnojelca zatražila je danas da optuženi bude oslobodjen svake odgovornosti za zločine u Kazneno-popravnom domu u Foči, gdje je bio upravnik 1992. i 1993. godine.

U dvodnevnoj raspravi o žalbama na prvostupanjsku presudu - donesenu u martu 2002. - obrana je tvrdila da Krnojelac nije imao apslutno nikakvu nadležnost nad bošnjačkim zatočenicima u KP domu - koji su bili premlaćivani, ubijani ili odvodjeni na "razmjene", nakon čega bi im se gubio svaki trag. Optuženi je, tvrdi obrana, bio zadužen samo za održavanje zatvorske imovine, njene privredne jedinice, kao i za 27 kažnjenika koje je rat zatekao u fočanskom KP domu.

Prvostupanjsko vijeće je Krnojelcu izreklo kaznu od 7 i pol godina zatvora, proglasivši ga odgovornim za dio zločina navedenih u optužnici. Prihvaćajući dužnost upravnika, Krnojelac je - prema nalazu prvostupanjskog vijeća - podijelio s vojnim vlastima odgovornost za nezakonito zatočavanje nesrpskog stanovništva Foče i za okrutne uvjete njihovog zatočenistva. Takodjer je proglašen krivim za dva slučaja premlaćivanja koja su počinli stražari.

Prvostupanjsko vijeće je zaključilo da je Krnojelac imao kontrolu nad stražarima - iako ne i nad vojnicima koji su ulazili u KP dom da bi premlaćivali i ubijali zatočene. No, obrana u svojoj žalbi tvrdi da je taj zaključak pogrešan jer su, kako navodi, i vojnici i stražari bili odgovorni vojnoj komandi u Foči, a ne civilnom upravniku.

"Dokazi mogu dovesti samo do jednog zaključka - da Krnojelac nije bio nadležan za ono što se dogadjalo u KP domu", kazao je branitelj Mihajlo Bakrač i dodao: "Njegovo cjelokupno kriminalno ponašanje može se svesti na rečenicu iz presude - da je zabio glavu u pijesak... Nema dokaza da je on bilo koga ružno pogledao, a kamoli uputio ružnu riječ."

I dok obrana predlaže da se optuženog oslobodi ili da mu se bar umanji kazna za djela za koja je proglašen krivim, tužitelji su jučer tražili da se Krnojelcu izrekne stroža kazna. On bi, prema argumentima optužbe, morao snositi odgovornost za veći broj premlaćivanja, za neka ubojstva, za prisilni rad i deportacije. Dok obrana tvrdi da je optuženi imao "minimalnu" ulogu u kriminalnim aktivnostima u KP domu, tužitelji smatraju da je bio njihov "sudionik".

Rasprava o žalbama trebala bi danas biti zaključena, a Žalbeno vijeće će se potom povući na razmatranje presude.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 146

MLADIĆEVA OSVETA: Počelo drugo suđenje za genocid u Srebrenici
ODBRANA OD MILION DOLARA: Krajišnikove muke sa braniocima
OFICIR U ULOZI SUDIJE: Da li je Simo trebalo da ubije Lugara?
MANJA ILI VEĆA KAZNA: Upravnik fočanskog KP doma pred Žalbenim većem
PRAZNIČNI MASAKRI U ČELOPEKU: Ko je regrutovao kriminalce i psihopate