HomeMEĐUSOBNE OPTUŽBE OFICIRA BIVŠE JNA
Branilac Mileta Mrkšića optužuje komandanta 80. motorizovane brigade JNA da je odgovoran za masakr na vukovarskoj Ovčari. "To je isto kao kad neko baci bombu, a vi optužite onog ko je nije uhvatio i tako spasio druge", odgovara pukovnik Milorad Vojinović

Milorad Vojinović, svjedok na suđenju Milorad Vojinović, svjedok na suđenju "Vukovarskoj trojki"

U ispitivanju poslednjih nekoliko svedoka optužbe – oficira JNA - branioci Vukovarske trojke su tvrdili da je za masakr na Ovčari 20. novembra 1991. godine odgovorna 80. motorizovana brigada i njen komandant Milorad Vojinović. Tužilac za taj zločin tereti oficire Operativne grupe Jug – Mileta Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića.

Odbrana je u unakrsnom ispitivanju pukovnika Vojinovića tu svoju tvrdnju dokazivala naređenjem Operativne grupe Jug od 18. novembra 1991. kojim je svedoku poverena komanda nad mestima Ovčara, Grabovo i Jakobovac.

Odgovarajući na te optužbe, pukovnik Vojinović je rekao da je komanda Operativne grupe Jug naknadno poslala dvojicu svojih oficira na Ovčaru i tako preuzela nadležnost nad hangarom i zarobljenicima. Pokušaj branioca da ga na njega svali odgovornost za masakr na Ovčari, svedok je ovako opisao: "To vam je isto kao kad idete pored zida i prebacite bombu u moje dvorište pa kažete da nije kriv onaj što je bacio bombu, već onaj ko je nije uhvatio i nekoga spasio".

U Vojinovićevom ratnom dnevniku je 19. novembra 1991. godine, kako je ukazao Mrkšićev branilac, zapisano da 80. Motorizovana brigada treba da "bude pripravna za organizaciju čuvanja zarobljenika." Prema braniocu, to je bilo "naređenje za obezbeđivanje zarobljenika na Ovčari", dok je prema Vojinoviću – koji je tvrdio da "prvi put vidi taj zapis u ratnom dnevniku" – to "samo informacija." Ponavljajući da njegova jedinica nije imala zadatak da obezbeđuje zarobljenike, Vojinović je tvrdio da se na Ovčari "našao slučajno", pošto se tim putem vraćao iz obilaska jedinica."

Pukovnik Vojinović je i danas ponovio da je optuženi Mrkšić odmahnuo rukom i rekao "nemoj o tome da mi pričaš" kada je obavešten o zlostavljanjima zarobljenika na Ovčari. Odbrana, međutim, tvrdi da Mrkšić, nakon što je to rekao, izdao Vojnoviću naređenje da preduzme "sve mere iz svoje nadležnosti i sve jedinice koje ima na raspolaganju a ako to nije dovoljno, da upotrebi i vojnu policiju i oklopne transportere", kako bi zaustavio zlostavljanja zarobljenika. "Svašta, ja to nikada nisam čuo" – uzvratio je Vojinović.

Razlike između iskaza u sudnici i prethodne izjave koju je dao istražnom sudiji u Beogradu, svedok je objasnio naknadnim raspitivanjem "o tome što se dogodilo na Ovčari." Rekao je da su njegova saznanja o tom zločinu "skromna", pa ih je dopunio čitajući izjave drugih svedoka u štampi i na internetu.

Pred kraj današnje rasprave je unakrsno ispitivanje pukovnika Vojinovića počeo branilac Miroslava Radića, a nakon toga će svedok odgovarati i na pitanja odbrane Veselina Šljivančanina.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 278

HERCEG-BOSNA: Put do "Velike Hrvatske" i simfonijskog orkestra
POPRAVKE KUTILJEROVE MAPE: Kako je Krajišnik ispravljao "krive Drine"
PUKOVNIK PROTIV PUKOVNIKA: Međusobno optuživanje oficira bivše JNA
GEOFFREY NICE: Završni intervju umesto završne reči