HomeRAMBO NESPOSOBAN ZA SUĐENJE
Suđenje Vladimiru Kovačeviću, optuženom za granatiranje Dubrovnika biće moguće samo "ako dođe do promene njegovog mentalnog stanja", ocenile sudije

Vladimir Kovačević Vladimir Kovačević "Rambo" u sudnici Tribunala

Proglašavajući Vladimira Kovačevića "Ramba" procesno nesposobnim, veće sudije Alfonsa Orija/Alphons Orie je zaključilo da kapetan bivše JNA nije sposoban da razume navode optužnice niti da se o njima izjasni. Zbog poremećaja mentalnog zdravlja Kovačević po oceni Veća ne bi bio u stanju da prati suđenje, da sarađuje sa zastupnikom, razume posledice presude ili svedoči.

Bivši komandant Trećeg bataljona Trebinjske brigade, optužen je za granatiranje Dubrovnika krajem 1991. godine. Mada je odlukom veća proglašen "procesno nesposobnim", postupak koji se protiv Kovacevića vodi u Tribunalu, mogao bi prema odluci Veća da bude obnovljen "ukoliko dođe do promene njegovog mentalno stanja". Branilac Vladimira Kovačevića Tanja Radosavljević, međutim, očekuje da će postupak koji se protiv njenog klijenta vodi u Tribunalu, uskoro biti obustavljen.

Pretresno veće je odluku donelo na osnovu ekspertskih izveštaja sedam psihologa i psihijatara koje su angažovale obe strane u postupku kao i sudije. Nakon pregleda optuženog svi eksperti su došli do istih zaključaka, ocenilo je Veće, koji upućuju da Kovačević nije sposoban za suđenje.

Eksperti su svoje nalaze o Kovačevićevom mentalnom stanju izneli u decembru prošle godine, na raspravi o procesnoj sposobnosti optuženog koja se odvijala iza zatvorenih vrata. Rezultati do kojih su došli, na koje se sudije pozivaju u svojoj odluci, smatraju se poverljivim i idalje nisu dostupni javnosti..

Za opsadu i bombardovanje Dubrovnika u Tribunalu su osuđena dvojica oficira bivše JNA - general Pavle Strugar na osam godina zatvora i admiral Miodrag Jokić na sedmogodišnju zatvorsku kaznu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 273

ODMERAVANJE KAZNE: Rajić se kaje i optužuje Blaškića
PRESUDA U JUNU: Završeno suđenje Naseru Oriću
VARIJANTE "A" I "B": Kako je Cicko rasvetlio misteriju "nepostojećeg dokumenta"?
SLUČAJ LJUBOTEN: Zločin u jednom danu - dokazi u osam mjeseci
ŽRTVE IZ KRAJINE: Martić se brani optužnicom protiv Gotovine