HomeO PROCESNOJ SPOSOBNOSTI KOVAČEVIĆA IZA ZATVORENIH VRATA
Rasprava o procesnoj sposobnosti Vladimira Kovačevića, na kojoj će o mentalnom stanju optuženog svedočiti čak sedam eksperata, zatvorena za javnost

Vladimir Kovačević Vladimir Kovačević "Rambo" u sudnici Tribunala

Zaključujući da "ne bi bila dobra ideja da se o mentalnom stanju optuženog govori na javnoj sednici, posebno ukoliko se na kraju ispostavi da on nije procesno sposoban" sudija Alfons Ori/Aplhonse Orie je danas zatvorio raspravu o slučaju Vladimira Kovačevića, bivšeg kapetana JNA optuženog za granatiranje Dubrovnika u decembru 1991.

Kapetan Kovačević je u junu prošle godine – nakon serije psihijatrijskih pregleda kako bi se utvrdilo da li razume optužnicu i da li je u stanju se izjasni o njenim navoda - privremeno oslobođen i upućen na lečenje u zatvorenu psihijatrijsku ustanovu u Beogradu. Tužilaštvo je u međuvremenu predložilo da se njegov slučaj ustupi domaćem pravosuđu ali je veće – nakon što je u proleće ove godine dobilo protivurečne izveštaje o procesnoj sposobnosti kapetana Kovačevića - odložilo bilo kakvu odluku za period od 6 meseci, koji je u međuvremenu istekao.

Pre nego što je današnja rasprava zatvorena za javnost, sudijama se predstavilo čak sedam psihijatara i psihologa koji su na poziv odbrane, optužbe i samog veća ispitali optuženog podneli ekspertske izveštaje o njegovom mentalnom stanju i procesnoj sposobnosti. O svojim nalazima oni će govoriti bez prisustva javnosti.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 259

ANTE GOTOVINA: Kraj mita o neuhvatljivom generalu
"NEOZBILJNO I NEODGOVORNO": Slobodan Milošević traži još 380 sati
ZLOČIN I KAZNA: 20 godina zatvora za Miroslava Brala
ZATAŠKAVANJE "USPORENOG GENOCIDA": Turistička poseta u pratnji UN
SUKOB U SUDNICI: Branitelj Vukovara protiv branilaca Vukovarske trojke
VEKOVNI NEPRIJATELJI: Kako je komunizam kalio bosanske Srbe