HomeZAHTEV ZA PREPUŠTANJE MILORADA TRBIĆA PRAVOSUĐU BIH
Tužilaštvo podnelo zahtev da se predmet bivšeg oficira bezbednosti Zvorničke brigade VRS, koji se tereti za genocid i druge zločine u Srebrenici, ustupi pravosuđu Bosne i Hercegovine. Ukoliko zahtev bude prihvaćen, na optuženičkoj klupi trećeg tribunalovog suđenja za Srebrenicu našlo bi se sedam optuženih, pod uslovom da u međuvremenu u Hag ne stignu Ratko Mladić i Zdravko Tolimir

Milorad Trbić u sudnici TribunalaMilorad Trbić u sudnici Tribunala

Tužilaštvo Haškog tribunala je podnelo zahtev da se predmet Milorada Trbića, bivšeg oficira bezbednosti Zvorničke brigade VRS, ustupi pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Trbić je jedan od devet oficira vojske i policije bosanskih Srba optuženih za genocid i druge zločine počinjene jula 1995. u Srebrenici. Osmorica su u pritvoru Tribunala ili na privremenoj slobodi, deveti Zdravko Tolimir je u bekstvu, a početak njihovog suđenja planiran je za kraj avgusta ili početak septembra ove godine. Šestorica u pritvoru - Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Ljubomir Borovčanin, Vinko Pandurević i Milorad Trbić – izjasnili su se pre mesec dana da nisu krivi ni po jednoj od osam tačaka izmenjene optužnice koja ih tereti za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, istrebljenje, ubistva, progone, nehumana dela i deportacije. Osim njih i Tolimira koji je u bekstvu, ista optužnica tereti još i generale VRS Milana Gvera i Radivoja Miletića, koji početak suđenja čekaju na slobodi.

Prema izmenjenoj optužnici, Trbić je učestvovao u masovnom pogubljenju oko hiljadu zarobljenih Bošnjaka u Orahovcu 13. jula 1995. godine i lično je ubio neke od žrtava. Tereti se, takođe, da je u jesen 1995. godine učestvovao u tajnoj operaciji prekopavanja masovnih grobnica u području Srebrenice i prenošenju leševa na nedostupne lokacije na kojima su kopane takozvane sekundarne grobnice. Tužilaštvo je 29. marta ove godine podnelo zahtev za izmenu dela optužnice koji se odnosi na Milorada Trbića.

Trbić je prošle godine deportovan iz SAD u Republiku Srpsku gde se dobrovoljno predao i u pritvoru Tribunala je od 7. aprila 2005. Izjasnio se da nije kriv za dela kojima ga tereti tužilaštvo.

Ukoliko zahtev za ustupanje Trbićevog predmeta sudu u Sarajevu bude prihvaćen, na optuženičkoj klupi trećeg tribunalovog suđenja za Srebrenicu našlo bi se sedam optuženih. Pod uslovom, naravno, da do početka tog suđenja u Hag ne stignu Ratko Mladić i Zdravko Tolimir.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 277

PRESUDA RAJIĆU: Kazna kao nagrada za priznanje i pokajanje
HERCEG-BOSNA 1993.: Kad saveznici postanu neprijatelji
POLICAJCI I TERITORIJALCI NA OVČARI: Brigo moja pređi na drugoga
KARADŽIĆEV I KRAJIŠNIKOV MODEL: Sjedinjene Bosanske Države
BIH PROTIV SCG: Rasprava završena - presuda neizvesna