HomeTELEGRAFSKA VEZA TRBIĆA I NJEGOVOG ADVOKATA
Na konferenciji o stanju u postupku protiv Milorada Trbića, optuženog za saučesništvo u srebreničkom genocidu, saopšteno da pripreme za njegovo suđenje teku normalno iako se još uvijek čeka na odluku o prepuštanju slučaja bh. pravosuđu. Trbić se požalio na probleme sa svojim pravnim zastupnikom s kojim komunicira isključivo putem telegrama

Milorad Trbić u sudnici TribunalaMilorad Trbić u sudnici Tribunala

Iako još uvijek nije odlučeno hoće li predmet optuženog Milorada Trbića biti prepušten bosanskohercegovačkom pravosuđu ili ne, pripreme za njegovo suđenje se odvijaju kao da će ono biti održano u Hagu.

Na konferenciji o stanju u postupku protiv bivšeg oficira bezbjednosti Zvorničke brigade VRS optuženom za saučesništvo u srebreničkom genocidu saopšteno je da je prije dva dana izdat nalog za pripremu suđenja, ali je naglašeno da Specijalno vijeće još uvijek nije donijelo odluku o tome hoće li ovaj predmet biti prepušten BiH ili ne.

Trbić je danas ponovio da nema ništa protiv da mu se sudi u Sarajevu i naglasio da ima problema sa svojim pravnim zastupnikom. “Jedina moja komunikacija s njim su telegrami koje mi stalno šalje a koje ja ne želim”, rekao je Trbić rekavši da on te telegrame svakako ne razumije te da bi mu trebao drugi advokat da mu rastumači ono što je u njima napisano.

Trbić je zatražio dozvolu da pročita barem “tri posljednja” telegrama svog branioca kako bi “svima bilo jasno” kakva je njegova pravna zastupljenost, ali mu to nije dozvoljeno.

Trbićev švajcarski branilac Pileta-Zanen/Pilletta-Zanin je u januaru, suprotno željama svog klijenta, doveo u pitanje mogućnost prosljeđivanja predmeta u Sarajevo zbog navodnih prijetnji upućenih Trbiću. Optuženi je, međutim, rekao da je iznenađen takvim navodima svog advokata.

O detaljima ove neobične svađe između advokata i optuženog raspravljalo se uglavnom na sjednicama zatvorenim za javnost. Naredna konferencija o stanju u postupku biće održana za četiri mjeseca.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 315

SARAJEVSKA KONZERVA: Haški susret generala zaraćenih strana
UHODANA PRAKSA: Kako su kopane masovne grobnice u Srebrenici
NA MJESTU ZLOČINA: Kanadska istraga o masakru u Stupnom Dolu
NEZGODNO SUSJEDSTVO: Upoznavanje sa "komšijom" Haradinajem
ŽALBA VISOKOG RIZIKA: Kako odbraniti Krajišnika uprkos njemu samom