HomeTRBIĆU ĆE BITI SUĐENO U BIH
Vijeće za prosljeđivanje predmeta odlučilo je da suđenje Miloradu Trbiću optuženom za saučesništvo u srebreničkom genocidu prepusti pravosuđu BiH

Milorad Trbić u sudnici TribunalaMilorad Trbić u sudnici Tribunala

Vijeće za prosljeđivanje predmeta odlučilo je da se slučaj bivšeg oficira bezbjednosti Zvorničke brigade VRS Milorada Trbića, optuženog sa saučesništvo u srebreničkom genocidu, prepusti bh. pravosuđu gdje će mu biti obezbijeđeno “fer suđenje“ koje “ne podrazumijeva eventualno izricanje smrtne kazne“. Ovakva odluka je donesena na zahtjev Tužilaštva i uz saglasnost optuženog koji je izrazio želju da mu se sudi u Sarajevu i to “što prije”.

Vlada BiH se protivila prepuštanju Trbićevog predmeta Državnom sudu u Sarajevu zbog sumnji da je duševno stanje optuženog ozbiljno narušeno te da u BiH ne postoje adekvatno opremljene ustanove za zatvorenike sa duševnim problemima koji mogu prestavljati opasnost za sebe i druge.

Prema nalogu Vijeća za prosljeđivanje predmeta kojim predsjedava sudija Alfons Ori/Alphons Orie, Trbić će u BiH biti prebačen u roku od 30 dana od trenutka kada odluka o ustupanju postane konačna.

Milorad Trbić je optužen da je učestvovao u masovnom pogubljenju oko hiljadu zarobljenih Muslimana u Orahovcu kod Srebrenice 13. jula 1995. godine, te da je tom prilikom lično ubio neke od žrtava. Trbić je u junu 2006. odvojen od predmeta ostale sedmorice oficira vojske i policije bosanskih Srba kojima se trenutno sudi za zločine počinjene u Srebrenici i Žepi.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 319

KAMPANJA TERORA: General Milošević ima šta da osporava
(NE)DOVOLJNI DOKAZI: "Kosovska šestorka" traži oslobađajuću presudu
MEDIJSKE BOLESTI: Hrvatski radio alergičan na Bosnu i Hercegovinu
UČESNIK I SVEDOK: Šta je Mane radio u Potočarima
SUDSKA ETIKECIJA: Kako je Šešelj "dirnuo" sudiju Antonetija