HomeMILORAD TRBIĆ SE IZJASNIO DA NIJE KRIV ZA UBISTVA U SREBRENICI
Na ponovnom stupanju pred sudiju Tribunala, bivši oficir bezbednosti Zvorničke brigade VRS Milorad Trbić izjasnio se da nije kriv po jedinoj tački optužnice kojom se tereti za zločin protiv čovečnosti, počinjen jula 1995. godine u Srebrenici.

Milorad Trbić u sudnici TribunalaMilorad Trbić u sudnici Tribunala

Milorad Trbić, bivši oficir bezbednosti Zvorničke brigade VRS, izjasnio se danas da nije kriv po jedinoj tački optužnice kojom se tereti za zločin protiv čovečnosti, počinjen jula 1995. godine u Srebrenici. Optužen je za “lično učešće u organizaciji zatočavanja i ubistva hiljada bošnjačkih muškaraca koji su transportovani kroz zonu odgovornosti njegove brigade između 13. i 17. jula 1995. godine.”

Trbić je u pritvor Haškog tribunala prebačen 7. aprila ove godine, a na prvom pojavljivanju pred sudijom, 13. aprila, iskoristio je pravo da izjašnjavanje o navodima optužnice odloži za 30 dana. Tokom današnjeg predstavljanja, Trbić je rekao da je do prebacivanja u pritvor Tribunala radio u Sjedinjenim Državama kao mašinski tehničar.

Trbić je osmi optuženi u pritvoru Haškog tribunala koji se izjasnio da nije kriv za zločine u Srebrenici. Pre njega, tako su se izjasnili Ljubomir Beara, Vinko Pandurević, Vujadin Popović, Drago Nikolić, Ljubomir Borovčanin, Milan Gvero i Radivoje Miletić, koji u pritvoru Tribunala čekaju na početak suđenja za zločine u Srebrenici. Za iste zločine optužen je i general Zdravko Tolimir, koji je i dalje u bekstvu.

Tužilac Piter Mekloski/Peter McCloskey je na današnjoj raspravi saopštio da “i dalje radi na zahtevu” za spajanje svih srebreničkih optužnica u jedan predmet, kako bi se svima sudilo zajedno.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 234

PAPONJAKOVA KOLEKCIJA: Dokumenti skrojeni po meri optuženog
NEPOŠTOVANJE SUDA: Uslovna kazna za Kostu Bulatovića
BEOGRAD, ZAGREB ILI HAG: Gde će se suditi "Vukovarskoj trojki"
USTUPANJE PREDMETA: Sarajevo garantuje fer suđenje optuženim Fočacima
ODISEJA MILORADA TRBIĆA: Od Srebrenice, preko Amerike, do Haga
METAK, NOŽ, SJEKIRA: Uzrok smrti žrtava iz Uzdola
IZGUBLJENO POVERENJE: Da li branitelj opstruira odbranu Ivice Rajića
PRAVNI SAVETI: Komandant Orić i Ženevske konvencije