HomeVLADIMIR KOVAČEVIĆ “RAMBO” SPOSOBAN ZA SUĐENJE
Forenzički nalazi psihijatra i psihologa iz Srbije i Crne Gore, gdje je Vladimir Kovačević hospitaliziran, pokazuju da je on sada sposoban da se izjasni o optužnici za granatiranje Dubrovnika i da prati suđenje. Tužitelji ponovili svoj zahtjev da se predmet prepusti pravosuđu u Srbiji i Crnoj Gori.

Vladimir Kovačević Vladimir Kovačević "Rambo" u sudnici

Vladimir Kovačević -Rambo - koji je prije osam mjeseci proglašen privremeno nesposobnnim da prati suđenje i upućen na liječenje u psihijatrijsku ustanovu u Beogradu - sada je procesno sposoban, navode tužitelji pozivajući se na najnovije medicinske nalaze.

Forenzički izvještaj koji su pripremili psihijatar i psiholog iz Srbije i Crne Gore, dostavljeni su 18. januara ove godine tužiteljima i posebnom sudskom vijeću koje razmatra zahtjev za transfer Kovačevićevog predmeta domaćem pravosuđu.

To je vijeće početkom januara tražilo mišljenje tužitelja o tome što učiniti ako Kovačevićeva privremena nesposobnost preraste u trajnu, te je pitalo bi li tužitelji bili spremni odbaciti optužnicu ili prepustiti SCG da odluči da li će suditi osobi nesposobnoj da se izjasni o optužbama i da surađuje s svojim advokatima.

Nakon najnovijeg medicinskog nalaza, tužitelji međutim smatraju “da pitanja sudskog vijeća više nisu aktualna”, te traže da Vijeće odluči o zahtjevu za transfer predmeta “uz pretpostavku da je optuženi procesno sposoban”. Kod njega je u junu 2004. bilo utvrđeno “psihotično stanje”, nakon čega je proglašen privremeno nesposobnim.

Bivši komandant 3. bataljona Trebinjske brigade JNA optužen je za granatiranje Dubrovnika u decembru 1991. godine. Na istoj optužnici su bili njemu nadređeni oficiri, general Pavle Strugar, koji je zapovijedao Dubrovačkom operacijom JNA i koji je osuđen na 8 godina zatvora, i admiral Miodrag Jokić, bivši komandat 9. vojno pomorskog sektora, koji je priznao krivnju i osuđen je na 7 godina zatvora. Budući da Kovačević spada u kategoriju optuženika “srednjeg ranga” te da se višim oficirima već sudilo pred Tribunalom za isti zločin, tužitelji predlažu da se Kovačević prepusti sudovima u SCG.

Na poslednjoj konferenciji o stanju u postupku, prije nego što je upućen na liječenje, Kovačević je najavio da će – kada ozdravi i vrati se u Hag – reči punu istinu o tome što se u decembru 1991. događalo oko Dubrovnika.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 222

"KO TO LAŽE..." - Odjeci i reagovanja na poruke sa Gazimestana
VANSUDSKA POGUBLJENJA - Kako je OVK presuđivala "kolaborantima"
"NISAM KRIV" - Dva scenarija za suđenje generalu Lazareviću
RAZMJENA OPTUŽBI - Odbrana prebacuje odgovornost na svjedoka optužbe
"DUŠA" U SUDNICI - Sudija izgubljen u prevodu