HomeODOBRENO PRIVREMENO OSLOBADJANJE VLADIMIRA KOVAČEVIĆA
Bivši kapetan JNA, optužen za granatiranje Dubrovnika, upućen na lečenje u psihijatrijsku kliniku VMA u Beogradu

Vladimir Kovačević Vladimir Kovačević "Rambo" u sudnici Tribunala

Pretresno veće odobrilo je privremeno oslobadjanje Vladimira Kovačevića zvanog "Rambo", bivšeg kapetana JNA optuženog za granatiranje Dubrovnika u decembru 1991.

Privremeno oslobadjanje je, kako se navodi u danas objavljenoj odluci, odobreno za "početni period od šest meseci", i uz preporuku veća da se "optuženom obezbedi hitan tretman u ustanovi za mentalno zdravlje, u sredini koja govori njegov jezik."

Kapetan Kovačević je u pritvoru tribunala od oktobra prošle godine, ali se ni do danas nije izjasnio o navodima optužnice koja ga tereti za napade na civile, ubistva i okrutno postupanje, kao i za neopravdano uništavanje verskih i kulturnih objekata tokom "Dubrovačke operacije" bivše JNA krajem 1991. godine. U toj operaciji kapetan Kovačević je učestvovao kao komandant Trećeg bataljona Trebinjske brigade JNA.

U medjuvremenu, optuženi je bio podvrgnut seriji psihijatrijskih pregleda kako bi se utvrdilo da li razume optužnicu i da li je u stanju se izjasni o njenim navodima. Psihijatri su kod optuženog ustanovili "psihotično stanje" zbog kojeg ne može da se izjašnjava o optužnici te su - ukazujući da bi u takvom stanju mogao da predstavlja opasnost po sebe i po druge - preporučili njegovo lečenje u zatvorenoj psihijatrijskoj ustanovi.

Pri odlučivanju o privremenom oslobadjanju Vladimira Kovačevića veće je, kako se navodi u današnjoj odluci, uzelo u obzir i pismo Saveta ministara Srbije i Crne Gore u kojem stoji da će optuženi biti primljen na lečenje u Vojno medicinsku akademiju u Beogradu, pod uslovima koje odredi Tribunal.

Na raspravi koja je o zdravstvenom stanju optuženog vodjena u martu ove godine, nagovešteno je da bi Kovačevićev slučaj - ukoliko se nakon terapije ustanovi da je sposoban za sudjenje - mogao da bude ustupljen domaćem pravosudju.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 193

"DOBROVOLJNO IZGNANSTVO": Nemoćni posmatrači i nevoljni saučesnici etničkog čišćenja
VIDEO DOKAZI: Rat u Bosni iz perspektive mudžahedina
OSPORAVANJE DOKUMENATA: Da li su pjesnici pisali borbene izvještaje u Srebrenici?
TAOCI BEGUNACA: Kako je, pod firmom Radovana Karadžića, opljačkana Republika Srpska