HomeNEREGULARNE ALI KONTROLISANE SNAGE
Navodne paravojne formacije tipa "Arkanovaca", "Šešeljevaca" ili "Škorpiona", prema pravnim zastupnicima BiH, bile su zapravo "deo MUP-a Srbije", odnosno predstavljali su specijalne jedinice koje je organizovala, naoružala i trenirala služba Državne bezbednosti Srbije."

Magda Karagiannakis, jedan od advokata u timu BiHMagda Karagiannakis, jedan od advokata u timu BiH

"Arkanovci", "Šešeljevci", "Škorpioni" i druge formacije iz Srbije koje su od 1992. do 1995. harale Bosnom i Hercegovinom su, prema pravnim zastupnicima Sarajeva, bile su zapravo "deo MUP Srbije", odnosno "specijalne jedinice koje je organizovala, naoružala i trenirala služba Državne bezbednosti Srbije."

Pravna zastupnica BiH Magda Karagianakis je u nastavku rasprave pred Međunarodnim sudom pravde govorila o ulozi Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u događajima u Hrvatskoj i BiH između 1991. i 1995. godine. U tim su događajima, smatra ona, Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Republike Srpske Krajine i Republike Srpske "delovali kao organi iste države."

MUP Srbije je, rekla je Karagianakis navodeći oblike njegovog delovanja u BiH, naoružavao SDS i MUP Republike Srpske; slao je preko Drine "specijalne jedinice" koje su izvodile zajedničke operacije sa vojskom i policijom bosanskih Srba; prinudno je mobilisao bosanske Srbe koji su se sklonili na teritoriju Srbije i Crne Gore; starao se o tome da na linijama fronta ima dovoljno ljudi i, po potrebi, slao "Arkanovce", "Škorpione" ili slične jedinice da te linije pojačaju.

Zastupnica BiH je te tvrdnje potkrepila citatima iz svedočenja bivših pripadnika tih jedinica i drugih "policijskih insajdera" na suđenju Slobodanu Miloševiću, zatim dokumentima MUP-a Republike Srpske u kojima se potvrđuje prisustvo i delovanje jedinica iz Srbije, kao i optužnicom protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, koja je nedavno dopunjena navodima o učešću "specijalnih jednica službe Državne bezbednosti Srbije", kao što su 'Crvene beretke' i 'Škorpioni', u napadima VRS na enklave Srebrenica i Žepa u leto 1995. godine.

Nakon pada Srebrenice, rekla je Karagianakis parafrazirajući jedan od navoda iz optužnice protiv Stanišića i Simatovića, vojska i policija bosanskih Srba su deo zarobljenih bošnjačkih muškaraca distribuirale raznim jedinicama iz Republike Srpske i Srbije, u cilju njihovog pogubljenja. Autobus zarobljenika koji im je dodeljen "Škorpioni" su odvezli u svoju bazu na planini Treskavici gde su, odmah po dolasku, izveli i streljali 15 muškaraca. Pod komandom Slobodana Medića zvanog "Boca", šest zarobljenika utovarno je na kamion i odvezeno do izolovane lokacije na kojoj su streljani, a njihovo pogubljenje je snimljeno na video traci koja je prošle sedmice prikazana i sudijama najvišeg svetskog suda.

Zaključujući svoje izlaganje, zastupnica bosanske strane je ukazala da do početka 1992. nije bilo informacija o paravojnim formacijama BiH, a da su se one tamo pojavile kasnije i "kontrolisano". Mada su bile "neregularne", te formacije prema njenim rečima "nisu bile nekontrolisane, jer su JNA i MUP Srbije učestvovali u njihovom okupljanju, naoružavanju i treniranju, a na terenu su bile pod komandom i kontrolom najpre JNA, a potom VRS." Karagianakis je to potkrepila citatom iz jednog presretnutog razgovora u kojem general Mladić, pošto ga obaveštavaju o prisustvu "Arkanovaca" u sarajevskom naselju Ilidža, kaže: "Svi koji su pod oružjem su pod mojom komandom."

Danas posle podne, zastupnici Sarajeva iznose pravne argumente o odgovornosti Beograda za genocid u BiH.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 268

MILAN BABIĆ, 1956-2006: Smrt u Pritvorskoj jedinici
GREŠKA U PREVODU - Smanjena kazna Momiru Nikoliću
OVČARA - GRABOVO: Skok iz kamiona za gubilište
KOJA UNIFORMA?: Svečana nošnja vojvode Poplašena
NEPOŠTOVANJE SUDA: Tribunal štiti svoje zaštitne mere
BIH PROTIV SCG - Odgovornost države nije kolektivna krivica