Home"SMENA BATINAŠA" U HANGARU OVČARE
Odbrana optuženih oficira bivše JNA u unakrsnom ispitivanju pokušava da ospori svedočenje zaštićenog svedoka optužbe P 031 koji je Veselina Šljivančanina opisao kao “glavnog” u vukovarskoj bolnici a paravojnike u hangaru na Ovčari kao “batinaše”.

Vukovarska trojka u sudnici TribunalaVukovarska trojka u sudnici Tribunala

Mada je u glavnom iskazu rekao da je major Veselin Šljivančanin bio “glavni” u vukovarskoj bolnici i da se “sve odvija pod njegovom kontrolom”, svedok optužbe zaštićen pseudonimom P 031 je tokom unakrsnog ispitivanja priznao da nikada nije video ili čuo optuženog majora da izdaje naređenja.

Branioci Mileta Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića su, tokom unakrsnog ispitivanja pokušali da dokažu da su se na Ovčari nalazili samo zarobljeni pripadnici Zbora narodne garde koji su se prethodnih dana skrivali u bolnici kako bi bili evakuisani sa civilnim stanovništvom. Svedok, međutim, to negira i ukazuje na primer šesnaestogodišnjeg mladića koji je, i pored intervencije poznanika Srbina, zadržan u hangaru i kasnije ubijen, “samo zato što mu je otac bio u Hrvatskoj vojsci”.

Svedok P 031 je jedan od desetorice zarobljenika odvedenih iz vukovarske bolnice koji su sticajem različitih, po njih srećnih okolnosti, u noći između 20. i 21. novembra 1991. godine izbegli smrt na poljoprivrednom dobru Ovčara. Dok je ispred hangara iz kojeg ga je izveo poznanik Srbin čekao da ga vrate u Vukovar svedok je, kako je svedočio, čuo zvižduk pištaljke što je, po njemu, bio znak za smenu "teritorijalaca" i "dobrovoljaca" koji su u hangaru tukli i zlostavljali zarobljenike sa paravojnicima koji su pred vratima hangara čekali "svoj red." Odbrana je to pokušala da ospori ali je svedok ostao pri svojoj tvrdnji, ukazujući kako su se posle “smene batinaša” iz hangara ponovo čuli jauci.

Suđenje oficirima bivše JNA će, posle kraće pauze koju je zatražio tužilac, biti nastavljeno 31. januara.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 262

PUKOVNIKOM NA PUKOVNIKA: Milošević negira postojanje plana za proterivanje Albanaca
SABLASNI GRAD: Svedočenje preživelog iz vukovarske Ovčare
(NE)SUMNJIVI DOKUMENTI: Tajne potpisa Nasera Orića
ČOVEK U BALONU: Krajišnik još nije spreman za svedočenje
RAČUN: Dva miliona i 300 hiljada dolara za 25 Šešeljevih eksperata