HomeUNIFORME I ORUŽJE SU ODLOŽENI IZVAN BOLNICE
Svedok optužbe Josip Čović je u unakrsnom ispitivanju potvrdio da su se hrvatski branitelji po padu Vukovara sklonili u gradsku bolnicu, preobučeni u civilnu odeću i bez oružja. Međutim, suprotno tvrdnjama odbrane, ukazao je da su oružje i uniforme branitelji odložili izvan bolnice, a ne u njoj.

Josip Čović, svjedok na suđenju Josip Čović, svjedok na suđenju "Vukovarskoj trojki"

Budući da svedok optužbe Josip Čović u glavnom iskazu nije spomenuo optužene Mrkšića, Šljivančanina i Radića, branioci su unakrsno ispitivanje usmerili na već ustaljene teme – naoružavanje i nasilna secesija Hrvatske i brojnost i oružje branitelja Vukovara.

Teza odbrane je da je granatiranje Vukovara usledilo nakon što su pripadnici Zbora narodne garde (ZNG), protivavionskim naoružanjem oborili dva aviona JNA koji su nadletali grad. Svedok je to delom potvrdio, tvrdeći da su tokom sukoba pogođena “ne dva, već dvadeset aviona ratnog vazduhoplovstva”, što je on “lično video iz svog naselja” udaljenog samo 2 kilometra od mesta gde su avioni oboreni.

Svedok je u unakrsnom ispitivanju delimično potvrdio i tezu odbrane da su se hrvatski branitelji po padu Vukovara sklonili u gradsku bolnicu, preobučeni u civilnu odeću i bez oružja. Međutim, suprotno tvrdnjama odbrane, ukazao je da su oružje i uniforme branitelji odložili izvan bolnice, a ne u njoj.

Navodeći da je svedok bio očevidac samo jednog ubistva, branioci su pokušali da ospore deo glavnog iskaza koji se odnosio na broj mrtvih u Veleprometu gde je i sam odveden 19. novembra 1991. godine. Čović je, naime, u glavnom iskazu rekao da je u Veleprometu ubijeno “najmanje duplo više ljudi nego na Ovčari”. Na poljoprivrednom dobru Ovčara, nadomak Vukovara je, prema optužnici koja tereti Mileta Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića, ubijeno više od 260 ljudi.

Svedok je i u unakrsnom ispitivanju ponovio da su se u Veleprometu pored pripadnika Teritorijalne odbrane, “šešeljevaca” i “četnika”, nalazili i pripadnici JNA koji nisu učinili “ništa da spreče zločine”. Precizirao je da je video “dva ili tri oficira” JNA, ali je na sugestiju odbrane dopustio mogućnost da bi “jedan od njih mogao da bude i pripadnik teritorijalne odbrane Vukovara”, koga nije dobro video, jer je bio mrak.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 263

ZVANIČNA VERZIJA: Kako su Milošević i Kostić branili i izgubili Jugoslaviju
DOKAZNA VREDNOST: Orićev intervju, transkript i video trake
PODELA POSLA U VUKOVARU: "Teritorijalci" biraju, "Šešeljevci" likvidiraju
IMOVINSKO STANJE SLOBODANA PRALJKA: Generala nema ko da brani