Home“SABLASNI GRAD”
Suđenje Vukovarskoj trojki oficira bivše JNA, posle šestonedeljne pauze, nastavljeno svedočenjem ratnog izveštača televizije Skaj Njuz barona Ernouta Van Lindena. Vukovar je delovao “sablasno” a Šljivančanin se ponašao kao “čovek koji sve drži u svojim rukama“

Ernaut Van Linden, svjedok na suđenju Stanislavu GalićuErnaut Van Linden, svjedok na suđenju Stanislavu Galiću

Major Veselin Šljivančanin se novembra 1991. u Vukovaru ponašao kao “čovek koji drži stvari u svojim rukama”, rekao je baron Ernaut Van Linden/Aernout Van Lynden svedočeći na suđenju oficirima bivše JNA optuženim za masakr u vukovarskoj Ovčari.

Nekadašnji dopisnik britanske televizijske kuće Skaj Njuz/Sky News je ovaj utisak stekao tokom razgovora sa optuženim Šljivančaninom kada je pokušavao da se iz Negoslavaca probije do “prvih linija fronta”.

Potvrđujući tezu optužbe da su optuženi Mrkšić, Šljivančanin i Radić kontrolisali paravojne jedinice, svedok je rekao da je JNA intervenisala svaki put kada bi joj neko ukazao na neprimereno ponašanje dobrovoljaca iz Srbije - “Šešeljevaca”, “Četnika” ili Arkanovih "Tigrova" . Optužba tvrdi da su pripadnici Teritorijalne odbrane i dobrovoljci iz Srbije, pod kontrolom JNA, 20. novembra 1991. godine odveli iz vukovarske kasarne blizu 300 Hrvata, koje su lišili života na poljoprivrednom dobru Ovčara.

Svedok je tog dana prisustvovao “evakuaciji muškaraca, žena i dece” iz bolnice i njihovom odvođenju u Sremsku Mitrovicu. Kada ih je, sledećeg dana, posetio, primetio je da nekih od tih ljudi nema, međutim nije dobio odgovor šta se sa njima dogodilo.

Budući da su ga vojnici JNA sprečili da uđe u zgradu bolnice, Van Linden je u njenom dvorištu kamerom zabeležio raspravu majora Šljivančanina sa predstavnikom Međunarodnog crvenog krsta Nikolasom Borsingerom. Prema snimku koji je prikazan u sudnici, Borsinger je optuživao JNA za “onemogućavanje rada” i “kršenje sporazuma” prema kojem je vojska trebalo da se drži podalje od bolnice dok traje evakuacija, dok je Šljivančanin zamerao "pristrasnost" Međunarodnom crvenom krstu.

Tokom više poseta Vukovaru u oktobru i novembru 1991. godine, Van Linden je imao prilike da se uveri u nadmoć JNA koja je teškom artiljerijom otvarala vatru na hrvatske položaje. Vukovar, u kome se tokom noći čula muzika sa razglasa JNA, je delovao “sablasno” i podsećao na scene iz filma “Apokalipsa danas”, rekao je svedok. Granatiranje je, prema njegovim rečima, bilo “jednosmerno”, jer osim sporadičnih snajperskih hitaca nije primetio druga vatrena dejstva branitelja.

Baron Van Linden je već svedočio pred Tribunalom – na suđenjima Slobodanu Miloševiću i Stanislavu Galiću o događajima u Bosni i Hercegovini kojima je takođe prisustvovao kao ratni izveštač. Svedočenje na suđenju Vukovarskoj trojki nastaviće danas posle podne u unakrsnom ispitivanju odbrane.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 262

PUKOVNIKOM NA PUKOVNIKA: Milošević negira postojanje plana za proterivanje Albanaca
SABLASNI GRAD: Svedočenje preživelog iz vukovarske Ovčare
(NE)SUMNJIVI DOKUMENTI: Tajne potpisa Nasera Orića
ČOVEK U BALONU: Krajišnik još nije spreman za svedočenje
RAČUN: Dva miliona i 300 hiljada dolara za 25 Šešeljevih eksperata