HomeRAZARANJA "IZ NUŽDE"
Zaštićeni svedok odbrane tvrdi da su se u svim srpskim selima u okolini Konjević Polja nalazile jake snage VRS, te da su civilni objekti, za čije se razaranje tereti Naser Orić, po njemu bili legitimni vojni ciljevi

Naser Orić u sudnici TribunalaNaser Orić u sudnici Tribunala

"Srpske snage su još tokom 1992. godine u Podrinju pokušale da sprovedu plan koji su realizovale tri godine kasnije", tvrdio je zaštićeni svedok D-005, potvrđujući tezu odbrane Nasera Orića o nadmoći srpskih snaga na bratunačko-srebreničkom području. Svedočeći o situaciji u Konjević Polju, D-005 je rekao da je krajem 1992. godine ova enklava bila u okruženju srpskih snaga, a da su napadi dolazili, između ostalog, i iz srpskih sela koja se navode u optužnici protiv Nasera Orića kao što su Kravica, Ježestica i Šiljkovići.

Odbrana je nastojala da pobije navode optužnice prema kojima su snage pod komandom Nasera Orića odgovorne za "razaranje najmanje 50 sela koje nije bilo opravdano vojnom nuždom". Orićevi branioci, naime, dokazuju da je "nužda postojala", jer su kuće i druge civilne objekte u ovim selima srpske snage pretvorile u legitimne vojne ciljeve. "U kućama su bili naoružani vojnici, pored kuća artiljerija, a objekti kao što su škole pretvoreni su u kasarne i magacine oružja", tvrdio je svedok.

Sve navode svedoka D-005 advokati odbrane potkrepljivali su dokumentima VRS, citirajući najčešće prepisku između komandi Bratunačke brigade i Drinskog korpusa. Između ostalog, u tim dokumentima se navode planovi "da se unište muslimanske snage i iseli nesrpsko stanovništvo" iz Podrinja, kao i nazivi jedinica VRS smeštenih u selima za čije se razaranje tereti Orić.

Osim što nastoji da dokaže da prilikom napada na srpska sela nije bilo "namernog i neopravdanog razaranja", odbrana pokušava da ubedi sudsko veće i da Naser Orić nije bio komandant jedinica koje su razorile sela navedena u optužnici. U skladu sa takvim stavom, svedok D-005 je rekao da oružane grupe sa prostora Konjević Polja nikada tokom rata nisu bile pod komandom bilo koga iz Srebrenice. Indirektno je negirao i navod optužnice da je Naser Orić komandovao Združenim snagama subregije Srebrenica kako to optužnica navodi, pošto je tvrdio da organi Subregije, osnovani u novembru 1992., nikada nisu u praksi zaživeli.

Odbrana će sutra završiti ispitivanje svedoka D-005, a zatim će ga unakrsno ispitati tužioci.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 257

POVRATAK U BUDUĆNOST: Jedna, dve ili nijedna presuda za Miloševića
RS BRANI ORIĆA: Šta su svedoci optužbe radili u Srebrenici?
VUKOVARSKE PRIČE: Nepoznati poznanik oficira-novinara
ZATVORENI ILI ZAŠTIĆENI: "Dobrovoljni zatočenici" iz Hadžića