HomeNEDOSTALO SAMO PERJE I STRELE
Kanadski kapetan McDonald, odgovarajući na pitanja tužilaštva, priznao da su trake oko ruke i glave, pa čak i farbanje lica muslimanskih boraca u Srebrenici, mogli biti surogat uniforme, ali da to još uvek nije značilo da su se tako “opremljeni” borci mogli zvati “pravom vojskom”.

Lawrence McDonald, svjedok odbrane OrićaLawrence McDonald, svjedok odbrane Orića

"U posedu muslimanskih boraca video sam jedan tenk koji zbog nedostatka goriva i kvara na gusenicama nije bilo moguće pokrenuti", rekao je kanadski kapetan Dejvid Lorens Mekdonald/David Lawrence McDonald svedočeći u odbranu Nasera Orića. Tokom svog sedmodnevnog boravka u Srebrenici krajem marta i početkom aprila 1993. u svojstvu posmatrača UN, osim pomenutog tenka, Mekdonald kod muslimanskih boraca "nije video bilo šta od artiljerijskog naoružanja."

Da bi pokazao kako su Muslimani bili mnogo bolje opremljeni nego što to tvrdi odbrana, tužilac Jan Vuben/Wubben je svedoku pokazao dokument iz kojeg se vidi da je snagama UN nakon 18. aprila 1993. kada je Srebrenica proglašena demilitarizovanom zonom predato i nekoliko topova, minobacača i zolja. Mekdonald je odgovorio da nije video ništa od toga, a odbrana je tokom dodatnog ispitivanja ukazivala da se iz izveštaja ne vidi da li je oružje bilo ispravno, niti da li su ga predali Srbi ili Muslimani.

Pošto je tokom glavnog ispitivanja kapetan Mekdonald tvrdio da borci koje je video u Srebrenici nisu imali uniforme, tužilac je nastojao da dokaže da je bilo moguće ostvariti jedinstvenu komandu i pod takvim uslovima. Svedok je potvrdio tezu tužioca da su trake oko glave i ruke mogle da posluže kao zamena za uniforme, dodavši da je i "farbanje lica jedan od modela međusobnog raspoznavanja". Mada je rekao da je na taj način bilo moguće i raspoznavanje komandanata od ostalih boraca, kapetan je dodao da se "takva grupa ipak ne može nazvati pravom vojskom".

Pošto odbrana nije u mogućnosti da dovede drugog svedoka do kraja ove nedelje, suđenje Naseru Oriću najverovatnije će biti nastavljeno sledećeg utorka.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 256

PRESUDA: Zločin izvršen - optuženi oslobođen
GLAVA OD POLA TONE: Milošević traži šestonedeljni prekid suđenja
NEUSPELA MISIJA: Izaslanici UN sprečeni da posete vukovarsku bolnicu
TRAKE I UNIFORME: Šta razlikuje oružane grupe od vojske?
(NE)MOĆ PREDSEDNIKA: Krajišnik je mogao samo da oduzima reč
NOVI MANDAT SUDIJA: Fausto Pokar novi predsednik Tribunala